HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Egészségügyi reformok

A londoni integrált ellátási modellkísérlet első évében nem érte el a várt eredményeket

Az észak-nyugat Londonban bevezetett integrált ellátási rendszer a diabetesben szenvedő betegek és az idős betegek számára nem csökkentette a sürgősségi kórházi felvételeket.

Az integrált ellátási projekt egy országos kormányzati szakpolitika próbáját jelentette, első évének értékelése azonban kevés változást mutatott a sürgősségi kórházi felvételek tekintetében. A Nuffield Trust és az Imperial College London kutatói ugyanakkor megjegyzik, hogy több időre van szükség a modellkísérlet hosszabb távú hatásainak felmérésére. (Projekt ismertetése: https://era.aeek.hu/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=2839 )

Az új kormányzati szakpolitika szerint Angliában öt éven belül teljes mértékben integrálnák az egészségügyi és a szociális ellátást. A londoni kísérlet eredményeit figyelemmel kísérik a szolgáltatás-vásárlók és a politikaalkotók, hogy további projektek megvalósítására kerülhessen sor.

Az értékelés szerint a modellkísérlet jó előmenetelt mutatott egy komplex beavatkozás tervezésében és megvalósításában. Azonban az új esetmenedzsment rendszerben kezelt, 1236 betegből álló csoport nem mutatott jelentős változást a sürgősségi felvételekben vagy a szolgáltatások szélesebb körű használatában. Az értékelés megállapítja, hogy az eseteket hosszabb ideig kell követni annak felméréséhez, hogy a kísérleti projektek befolyásolják-e a kórházi felvételeket és az összköltségeket.

A modellkísérlet egy új informatikai eszközt is alkalmaz, amely lehetővé teszi a betegek kockázat szerinti besorolását, megosztja a különböző környezetben létrejövő ellátási terveket, azonosítja az intenzív esetmenedzsmentet igénylő betegeket, lehetővé teszi az ellátási tervek megvalósításának monitorozását. Az informatikai eszköz a következő ellátók adatait használja: háziorvosi praxisok, akut trösztök, mentális és közösségi egészségügyi ellátók, valamint a szociális ellátás szolgáltatói.

A modellkísérletben a betegek ellátását multidiszciplináris értekezletek során tervezik és tekintik át, a munkát egy újonnan létrejött menedzsment bizottság támogatja, amely egészségügyi személyzetből, betegképviselőkből és ellátókból áll. A kutatók nagy fokú elkötelezettségről számoltak be az egészségügyi szakemberek részéről, különösképpen az ellátás-tervezési folyamat irányában, amely javította a helyi egészségügyi és szociális ellátó rendszer különböző részei közötti együttműködést. A projekt jelentős előmenetelt mutatott a számos szervezet közötti együttműködés rövid idő alatt végbemenő formalizálásában.

A kutatók szerint az integrált ellátás fejlődése éveket vesz igénybe, ahogy ezt a nemzetközi tapasztalat is mutatja. Ahhoz, hogy az ilyen jellegű kezdeményezések hatása érzékelhető legyen a tevékenység, a beteg élmény és az egészségügyi eredmények viszonylatában, legalább 3-5 évnek el kell telnie. Az értékelés rámutat azokra a kihívásokra és teljesítményekre is, amelyek szükségesek az NHS átfogó átalakításához. (SZL)

Forrás:
Gareth Iacobucci: Integrated care scheme for older people and people with diabetes has not reduced emergency admissions in its first year. BMJ, http://www.bmj.com/content/346/bmj.f3255 (letöltés: 2013.05.28.)

Megjelenés dátuma: 2013-05-30 15:29:13