HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Minőségügy

Új értékelési rendszer az angol kórházak számára

A gyengén teljesítő kórházak azonnali kiszűrése érdekében októbertől bevezetnek egy új teljesítmény értékelési rendszert Angliában.

A május 10-én közzétett, ellátásról szóló törvénytervezet részeként szerepel az oktatásban alkalmazott Ofsted-szerű rangsorolás bevezetése a kórházak és a szociális otthonok számára. Az ötletül szolgáló Ofsted (Office for Standards in Education, Children's Services and Skills) ellenőrzéseket végez gyermekotthonokban, állami és magániskolákban, oktatási intézményekben, majd egy négypontos osztályzattal látja el őket: 1 (kiváló), 2 (jó), 3 (elégséges), 4 (elégtelen).

Az NHS ellátást szabályozó hivatal, a Care Quality Commission (CQC) új osztályozási rendszere várhatóan az egészségügyi ellátás színvonalának javulásához vezet és lehetővé teszi a minőség megfelelőbb monitorozását. A kórházak besorolása négy osztályzat szerint történik majd: elégtelen, javulásra szoruló, jó, kiváló. Az intézményeket felszólítják az azonnali javítások elvégzésére, ha bármelyik részlegük gyengén teljesít. A szigorú értékelési rendszer értelmében a CQC ellenőrei minden kórház minden osztályát rangsorolni fogja. Az ellenőrzésben beálló változások októberben lépnek életbe, az első értékeléseket decemberben publikálják.

A CQC jelenlegi, hiteltelennek tartott kórházi monitorozási rendszerének megszűntetését Jeremy Hunt egészségügyi miniszter rendelte el a Robert Francis által vezetett vizsgálatot követően (https://era.aeek.hu/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=2937 ). A Francis jelentés olyan hiányosságokat tárt fel a Mid Staffordshire alapítványi trösztnél, amelyek következtében több száz ember halt meg. Ezért a CQC ellenőrök vizsgálni fogják, hogy az ellátás mennyiben biztonságos, gondoskodó és együtt érző, mennyire válaszol a betegek szükségleteire, majd döntést hoznak a különböző kritériumok besorolásáról. Az ellenőrök vizsgálni fogják azt is, hogy az egészségügyi dolgozók megszegték-e a Francis által javasolt tíz "alapvető standard" bármelyikét.

Ha egy ellenőrzés során problémák merülnek fel, az újonnan kinevezett kórházi főellenőr (Sir Mike Richards) figyelmeztető értesítést küld az adott kórháznak. A főellenőr ebben meghatároz egy konkrét időszakot a kórház számára a javítások véghez vitelére, amely pusztán néhány napból is állhat. A 220 ezer orvosból álló szakmai szervezetek (Academy of Medical Royal Colleges) üdvözölték a tervezetet, az NHS vezérigazgatók 73%-a azonban ellenzi az Ofsted stílusú rangsorolást. (SZL)

Forrás:
Denis Camp: Hospitals to be given Ofsted-style ratings. The Guardian, http://www.guardian.co.uk/society/2013/jun/17/hopsitals-given-ofsted-style-ratings (letöltés: 2013.06.18.)

Megjelenés dátuma: 2013-06-18 14:36:40