HealthOnline cikkek

Ország: Ausztrália

Témakör: Egészségügyi reformok

A krónikus betegek szakembercsoportok által való ellátása Ausztráliában

2005-ben az ausztrál kormány az egészségügyi szakemberek csoportokba szerveződését ösztönző intézkedéseket hozott a krónikus betegek ellátására.

Az ausztrál kormány 2005 júliusában elsősorban a háziorvosok számára vezetett be számos anyagi ösztönzőt a krónikus betegek ellátásának csoporttevékenység keretében nyújtott szolgáltatások (TCA) révén történő megszervezéséhez. Amennyiben a szolgáltatások előre tervezettek és megfelelően koordináltak voltak, díjazásuk fedezetét az ausztrál Medicare általános biztosító garantálta.

Az ausztrál szakembercsoportok a krónikus beteg háziorvosából és legalább két másik, a beteg folyamatos ellátásában közreműködő egészségügyi szakemberből állnak. Szolgáltatásaik igénybevétele főként azon betegek számára ajánlott, akik legalább egy olyan krónikus betegségben szenvednek, amely előreláthatólag minimum hat hónapig tart, illetve azok számára, akiknek ellátása legalább három egészségügyi dolgozó, közöttük egy orvos szolgáltatásait teszi szükségessé.

A kezelési célokat és a beteg ellátásában részt vevő szakemberek nevét, valamint a beteg teendőit és a kezelési időszak eredményeinek áttekintésére kijelölt dátumot a csoport-tevékenység keretében nyújtott szolgáltatásokról vezetett dokumentum tartalmazza, melyet a beteg dokumentációjához kell csatolni. Tartalmának frissítése félévente esedékes.

Az újító törekvés célja a krónikus betegek integrált ellátásának előmozdítása olyan anyagi ösztönzőkkel, mint a krónikus betegek ellátásához kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásoknak (az első konzultáció kivételével, maximum öt konzultációnak) a Medicare által fedezett Szolgáltatások Jegyzékébe való felvétele.

A csoporttevékenység koordinációját nem szükségszerűen a háziorvosoknak kell ellátnia, ebben más egészségügyi szakemberek, nővérek is komolyabb szerepet vállalhatnak.

A bevezetését követő idők során, fokozódó (évente közel 70 %-os növekedést jelző) igény jelentkezett a TCA-szolgáltatásokra, melyek a kutatási eredmények szerint pozitívan hatottak a betegelégedettségre, viszont igénybevételük vidéki környezetben nem terjedt el különösebben.

A krónikus betegek szakembercsoportok által való ellátásának szélesebb körű bevezetését korlátozó tényezőnek bizonyult, hogy a kiegészítő szolgáltatásokat nyújtó szakemberek nem részesültek megfelelő ösztönzésben konzultációik elindításához. Így az új gyakorlat elterjedéséhez a kiegészítő szolgáltatások biztosításának már a kezdetektől való ösztönzése szükséges. (ZLL)

Forrás:
Young,R.: Team Care Arrangements in Australia, Eurohealth, 2013.19.02.11-12.
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0019/191008/EuroHealth-v19-n2.pdf
(Letöltés dátuma: 2013.07.09.)

Megjelenés dátuma: 2013-07-10 09:54:24