HealthOnline cikkek

Ország: Franciaország

Témakör: Népegészségügy

Franciaországban betiltják az elektromos cigaretta fiatalkorúak számára való forgalmazását

A francia Országgyűlés június 27-én elfogadta az elektromos cigaretta fiatalkorúak számára való forgalmazásának betiltására vonatkozó törvénytervezetet.

Marisol Touraine, francia egészségügyi miniszter - Bertrand Dautzenberg pneumológus professzor jelentésére támaszkodva -a Dohányzáselleni Világnapon aggodalmát fejezte ki az elektromos cigaretta hosszú távú egészségügyi kockázataival kapcsolatban, és tervezetet terjesztett elő a termék alkalmazását behatároló jogi keretek megteremtésére. Az Országgyűlés kevesebb mint egy hónappal a beterjesztés után helyt adott a termék szabályozására vonatkozó indítványnak.

Franciaországban már közel egy millióan folytatják a dohányzásnak ezt a formáját, bár kockázatai még nem tisztázottak. Ez azonban nem közömbös, mivel a termék többnyire nikotint is tartalmaz, amely függőségre vezet.

A Világnapon tett bejelentéseinek megfelelően, a miniszterasszony a napokban intézkedéseket hoz az elektromos cigaretta reklámozásának betiltására és a nyilvános helyeken való tiltás részleteinek pontosítására.

Marisol Touraine elkötelezetten küzd a dohányzás ellen, mely Franciaországban évente 73 ezer halálesetet okoz, és vezető helyen áll az elkerülhető halálokok között. (ZLL)

Forrás :
Cigarette électronique : l'interdiction de vente aux mineurs votée par les députés.
Ministére des Affaires sociales et de la Santé, 2013.06.27.
http://www.social-sante.gouv.fr/actualite-presse,42/communiques,2322/cigarette-electronique-l,15985.html
Cigarettes électroniques : la vente interdite aux mineurs. Le Nouvel Observateur, 2013.06.27.
http://tempsreel.nouvelobs.com/societe/20130627.OBS4962/cigarettes-electroniques-la-vente-interdite-aux-mineurs.html
(Letöltés dátuma: 2013.07.11.)

Megjelenés dátuma: 2013-07-12 11:47:40