HealthOnline cikkek

Ország: Luxemburg

Témakör: Népegészségügy

Retrace: a Sérülések és Balesetek Országos Felügyeleti Rendszere Luxemburgban

Luxemburgban Retrace elnevezéssel Országos Felügyeleti Rendszert állítottak fel az ország lakosságának egészségét veszélyeztető, komoly népegészségügyi problémát jelentő balesetekre és sérülésekre.

A sérülések és a balesetek a halálozást, a hospitalizációt és a fogyatékosságra vezető állapotokat kiváltó legfőbb okok között szerepelnek Luxemburgban, így megelőzésük prioritásként jelentkezik az egészségpolitikai célkitűzések között. A sérülések és balesetek a negyedik helyen állnak ugyan a teljes lakosság vezető halálokai között, de a gyermekek, serdülőkorúak és a fiatal felnőttek esetében a legfőbb halálokot jelentik.

A balesetek az általuk okozott halálesetek mellett nagyobb számban idéznek elő olyan kóros állapotokat is, melyek hospitalizációt, illetve a kórházak által vagy ezen kívül nyújtott ambuláns ellátást igényelnek. Luxemburgban évente közel 55 ezren sérülnek meg munkahelyükön, az utakon, egy sporttevékenység keretében, lakóhelyükön vagy szabadidős tevékenységük során.

A prevenciót célul kitűző stratégiák részeként, Luxemburg Egészségügyi Minisztériuma együttműködve a CRP-Santé Egészségügyi Kutatóközponttal és az ország kórházaival “Retrace" néven felügyeleti rendszert állított fel a balesetekre és a sérülésekre.

Az új rendszer révén sérülésekkel kapcsolatos adatgyűjtésre, az adatok elemzésére és a helyi viszonyokra adaptált prevenciós program kidolgozására nyílik lehetőség Luxemburgban. (ZLL)

Forrás:
Retrace : Le Système National de surveillance des traumatismes et accidents. Un pas de plus en faveur de la prévention. Portail Santé, Grand Duché de Luxembourg,2013.06.25.
http://www.sante.public.lu/fr/actualites/2013/06/retrace-systeme-surveillance-accidents/index.html
(Letöltés dátuma: 2013.07.16.)


Megjelenés dátuma: 2013-07-16 10:54:11