HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Az NHS felügyeleti hatósága teljesen átalakítja a kórházi ellenőrzési rendszert

Anglia egészségügyi és szociális ellátását felügyelő Care Quality Commission (CQC) több mint egy hétig tartó vizsgálatokat fog tartani annak érdekében, hogy visszanyerje a lakosság kórházakba vetett bizalmát.

A CQC megszűnteti eddigi, hiteltelennek tartott kórházi ellenőrzési rendszerét és tervbe veszi, hogy jóval nagyobb számú ellenőröket alkalmaz, köztük betegeket, az egy hétnél tovább tartó, részletekbe menő vizsgálatok végzésére. Sir Mike Richards, az NHS kórházak elsőként kinevezett főellenőrének nyilatkozata szerint az ellátás standardjait vizsgáló új rendszer robosztus és átlátható lesz, és segíteni fogja a lakosság kórházakba vetett bizalmát olyan botrányok után, mint a Mid Staffordshire és a Morecambe Bay magas halálozási esetei.

Az új rendszerben az ellenőrző csapatok 20-30 főből állnak majd, köztük 5-6 orvossal és ugyanolyan számú ápolóval, menedzserrel, egészségügyi szakdolgozóval és beteggel. A csapatokat a CQC fogja kiképezni. A CQC azért kényszerült az átalakítás végrehajtására, mert a korábbi, kisebb követelményekkel működő rendszer nem volt képes feltárni a színvonal alatti ellátást több kórház esetében.

Az ellenőrzések a kórház számos szolgáltatására kiterjednek és minden alkalommal tartalmazni fognak 8 fő területet, köztük a sürgősségi és baleseti ellátást, az anyasági és gyermekgyógyászati osztályokat, a gyengélkedő idős emberek ellátását és az életvégi ellátást. Az új rendszert támogatni fogja a kórházakban januárban bevezetendő, az oktatásban alkalmazott Ofsted-szerű rangsorolás. Az ellenőrzések eredményeként egy osztályt elégtelennek tarthatnak és akár be is zárhatnak. A rendszert először próbának vetik alá 18 kórházi trösztnél, melyek közt hatnál aggodalmak merültek fenn a minőséget illetően. (SZL)

Forrás:
Denis Campbell: NHS care watchdog CQC to overhaul hospital inspection system.
The Guardian, http://www.guardian.co.uk/society/2013/jul/18/nhs-watchdog-cqc-hospital-inspection (letöltés: 2013.07.19.)

Megjelenés dátuma: 2013-07-19 13:53:39