HealthOnline cikkek

Ország: Franciaország

Témakör: Népegészségügy

Franciaország Szociálisügyi Főfelügyelősége értékeli a francia egészségügyi központok tevékenységét

Franciaország Szociálisügyi Főfelügyelősége (IGAS) július 23-án jelentést tett közzé a francia egészségügyi központok tevékenységéről.

Az IGAS jelentése részletes képet nyújt a központokban dolgozó orvoscsoportok tevékenységének az ellátás elérhetővé tétele szempontjából elért eredményességéről, földrajzi és szociális vonatkozásban egyaránt. Az egészségügyi központokban folyó ellátásért a betegeknek nem kell megelőlegezniük a szolgáltatások költségeit, és egy helyen részesülhetnek a legkülönbözőbb szakterületeket képviselő szakemberek által nyújtott ellátásban. Az IGAS egészségügyi és szociális szempontból is hasznosnak ítéli a központok tevékenységét.

A Franciaországban működő 1220 egészségügyi központ rendkívül változatos szolgáltatásokat nyújt. Egyharmaduk kizárólag fogászati ellátásra speicalizálódik, egy másik harmaduk ápolási tevékenységet folytat, az orvosközpontok pedig a tevékenységek széles körét fogják át. Ugyanakkor mindegyikükre jellemző a szociális érzékenység, a betegek mentesítése a költségek megelőlegezése alól, a biztosítási tarifák túllépésének elkerülése, a betegségmegelőzés előtérbe helyezése.

A központok általában a hátrányosabb anyagi helyzetben lévő lakossági csoportokat látják el, és kedvező körülményeket teremtenek azoknak a fiatal szakembereknek a számára, akik a munkájuk és a családi életük jobb összehangolását lehetővé tevő, és kevesebb adminisztrációval járó csoporttevékenység folytatására vállalkoznak.

A főfelügyelőség a központok anyagi helyzetének bizonytalanságát felmérve, az intézmények szolgáltatások szerinti finanszírozásának átalánydíjas kiegészítését látja indokoltnak. Az egészségügyi központok költségvetése 14 %-os forráskiegészítésre szorul, és többségük - kizárólag az egészségbiztosítás erőforrásaira támaszkodva - nem képes kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatni. Így végül szubvenció formájában az üzemeltetőre (egyesület, önkormányzat, mutuelle biztosító, stb.) hárul a költségvetés egyensúlyba hozatala.

Az IGAS a megfelelő működéshez szükséges további bevételek eléréséhez a következőket javasolja: a központok nyitvatartási idejének meghosszabbítása a szakemberek munkaidejének megfelelő kihasználása mellett, előjegyzés nélküli konzultációk beiktatása a kezelésen való megjelenést elmulasztó betegek konzultációs idejére, finanszírozási források mobilizálása az egészségügyi szolgáltatásokat kiegészítő szociális szolgáltatásokra.

Az IGAS-nak az egészségügyi központok működését támogató ajánlásai között szerepel még a csoporttevékenység irányításával, valamint az orvosi koordinációval kapcsolatos átalány, valamint a szociális gondozásért járó többletdíjazás bevezetése, melyekhez az egészségbiztosítás és a regionális egészségügyi hatóságok nyújthatnak támogatást.

A Francia Mutuelle Biztosítók Szövetsége, mely több egészségügyi központ irányításában is részt vesz, egyetértett a javaslatokkal, és reményét fejezte ki, hogy ezek törvénybe foglalására sor kerül a Társadalombiztosítás Finanszírozására vonatkozó 2014-es Törvényben. (ZLL)

Forrás :
Thomazeau, A-M. : L'Igas soutient les centres de santé. Viva Presse, 2013.07.29.
http://www.viva.presse.fr/igas-soutient-les-centres-de-sante-167906
(Letöltés dátuma: 2013.07.30.)

Megjelenés dátuma: 2013-07-30 12:08:59