HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Egészségügyi reformok

Csehország: visszavonták az egészségügyi reform három intézkedését

A Cseh Alkotmánybíróság döntése következtében eltöröltek néhány, 2012-ben bevezetett főbb intézkedést: az extra ellátásokért fizetett díjakat, a kórházi napidíj emelését, valamint a vizitdíjak be nem szedése esetén foganatosított bírságot.

A Cseh Alkotmánybíróság július 2-án elfogadta a Szociáldemokrata Párt (CSSD) javaslatát, és eltörölte az egészségügyi reform néhány főbb elemét: a standard ellátáson felüli, extra ellátásokért fizetett díjak alkalmazását, a kórházi ellátás napidíjának emelését, valamint a beteg által fizetett önrész be nem szedése esetén foganatosított bírságot.

A CSSD és a Kommunista Párt (KSCM) egyaránt üdvözölte az Alkotmánybíróság döntését. Ezzel ellentétben a Polgári Demokraták (ODS) képviselője, Boris Stastny szerint a bírósági döntés megrázó hír az új egészségügyi rendszer számára.

Az egészségbiztosítási törvény az egészségügyi szolgáltatásokat két csoportra osztotta: alap (standard) egészségügyi ellátások, melyeket az egészségbiztosítás teljes mértékben térít, és standard ellátáson felüli, extra ellátások. Ez utóbbi esetében a standard és extra ellátás közötti különbözetet a pácienseknek kell megfizetniük. Az Egészségügyi Minisztérium tervei között szerepelt az extra ellátások körének kibővítése, de ezt még nem sikerült végrehajtani.

Az egészségbiztosítás által nem fedezett, speciális egészségügyi kezelésekért vagy eszközökért (pl. jobb minőségű protézis vagy kontaktlencse) fizetendő extra díjakat a bírósági döntést követően két héttel, a döntés Törvénytárban való megjelenését követően eltörölték.
A másik két reformtörvényt halasztott érvényességgel szüntetik meg, ami azt jelenti, hogy az Alkotmánybíróság 2013 év végéig haladékot adott a kormánynak a kórházi napidíjak 60 cseh koronáról (694,8 Ft) 100 cseh koronára (1158 Ft) való emelésének, valamint a be nem szedett díjakért való büntetésnek az eltörlésére.

A CSSD azért ellenezte a kórházak napidíjának emelését, mivel úgy ítélte meg, hogy a magasabb díj túlzottan nagy anyagi megterhelést az idősek, gyermekek és alacsony jövedelmű csoportok számára. A szociáldemokraták azzal az intézkedéssel sem értettek egyet, amely feljogosította az egészségbiztosítókat, hogy akár több millió korona értékben bírságot szabjanak ki azért, ha a szolgáltatók nem szedik be a vizitdíjakat.

Az Alkotmánybíróság döntésében elfogadta egy olyan rendszer bevezetését, amely a standard ellátáson felül extra ellátást is magában foglal, ugyanakkor bírálta az egészségbiztosítási törvény jelenlegi formáját. Az extra ellátásokat jelenleg egy törvényt kísérő direktíva formájában határozta meg, az Alkotmánybíróság azonban ennél részletesebb meghatározást ír elő. Emellett az Alkotmánybíróság javasolja, hogy a kórházi ellátás esetében az "elszállásolás díja" kifejezés helyett inkább az "ágydíj" kifejezést alkalmazzák. A testület azt is kfogásolta, hogy a jelenlegi törvény nem szab meg különböző díjakat a gyermekekre, nyugdíjasokra és aktív személyekre.

Martin Holcat, a Jiri Rusnok vezette ügyvivő kormány jövőbeni egészségügyi minisztere azt nyilatkozta, hogy kinevezését követően elő fogja készíteni a törvénymódosítást az extra ellátásokra vonatkozóan.(AZS)

Forrás: Constitutional Court rules against above-standard healthcare. Prague Monitor, 2013.07.03. http://praguemonitor.com/2013/07/03/constitutional-court-rules-against-above-standard-healthcare
(letöltés: 2013.07.30.)

Megjelenés dátuma: 2013-07-30 15:17:46