HealthOnline cikkek

Ország: Szlovákia

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Az alkalmazásban álló szlovák állampolgárok éves egészségügyi hozzájárulása

A Szlovák Egészségbiztosítók Szövetsége (ZZP) által kiadott tájékoztatás szerint, minden alkalmazásban álló szlovák állampolgár évente közel 2000 euróval járul hozzá az ország egészségügyi ellátásához.

Ez az összeg, mely az aktív dolgozók körülbelül két és fél havi fizetését teszi ki, egészségügyi járulékokból, az orvosi rendelőkben és a gyógyszertárakban teljesített készpénz-kifizetésekből és a rászorulók ellátására fordított adókból tevődik össze.

Katarína Kafková, a ZZP elnöke nem a szolidaritáson alapuló finanszírozás ellen emel szót, hiszen ily módon jobban megoldható a krónikus betegek ellátása, a problémát az anyagi erőforrások nem kellőképpen hatékony felhasználásában és a kórházi beszerzések megfelelő felügyeletének hiányában látja.

A ZZP szisztematikus reformot tart szükségesnek az egészségügyi ellátás színvonalának emeléséhez. Katarína Kafková álláspontja szerint a betegeket tájékoztatni kell jogaikról, és közvetlenül be kell őket vonni a kezelésüket érintő döntéshozatalba. (ZLL)

Forrás:
ZZP: Employed Slovaks contribute almost €2,000 to health care annually. The Slovak Spectator, 2013.07.24.
http://spectator.sme.sk/articles/view/50807/10/zzp_employed_slovaks_contribute_almost_2000_to_health_care_annually.html
(Letöltés dátuma: 2013.08.01.)

Megjelenés dátuma: 2013-08-01 14:43:20