HealthOnline cikkek

Ország: Spanyolország

Témakör: EU egészségügy

EU: a spanyol állami kórházak nem fogadják el az Európai Egészségbiztosítási Kártyát

Az Európai Bizottság tájékoztatást kért az illetékes spanyol hatóságoktól, mivel számos panasz érkezett arra vonatkozóan, hogy a spanyol állami kórházak nem fogadják el az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Az Európai Bizottság információkérése formális figyelmeztetésnek minősül, ami az EU jogsértési eljárásának első lépése.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (European Health Insurance Card, EHIC) tulajdonosa számára jogot biztosít arra, hogy sürgősségi egészségügyi ellátásban részesüljön bármely EU-tagállamban, valamint Svájcban, Liechtensteinben, Norvégiában és Izlandon való ideiglenes tartózkodása során. Ez a jog minden olyan személyt megillett, aki a felsorolt országok valamelyikében jogosult az állami egészségügyi ellátás igénybevételére. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya tulajdonosa jogosult arra, hogy a fogadó államban a szükséges egészségügyi ellátást azonos feltételekkel és azonos költséggel vehesse igénybe, mint a fogadó állam polgárai.

Amennyiben az uniós polgárnak egészségügyi ellátásra van szüksége egy másik tagállamban, de nem rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával, Átmeneti Helyettesítő Tanúsítványt (Provisional Replacement Certificate, PRC) igényelhet a származási ország releváns egészségügyi hatóságától, melyet az adott hatóság emailben vagy faxon eljuttat számára. A cél, hogy a betegnek ne kelljen megszakítania az utazást, amennyiben valamilyen egészségügyi problémája adódik.

Az Európai Bizottság május 30-án tájékoztatást kért Spanyolországtól azokkal a panaszokkal kapcsolatban, melyek szerint a spanyol állami kórházak nem fogadják el az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. A Bizottság kifejezte aggodalmát amiatt, hogy Spanyolország feltehetőleg nem teljesíti azon uniós jog alá tartozó kötelezettségét, miszerint a más tagállamból érkező, ideiglenesen az országban tartózkodó EU-polgárok számára ugyanolyan feltételekkel kellene ellátást biztosítania az állami egészségügyi rendszer keretén belül, mint saját állampolgárai számára.

A Bizottság tájékoztatást kért Spanyolországtól, miután egyre több panasz érkezett olyan, elsősorban turistaterületeken fekvő, állami kórházakra vonatkozóan, amelyek elutasították az Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkező betegek kezelését, és helyette utasbiztosítási kötvényt, valamint hitelkártya adatokat kértek. Az állami egészségügyi ellátás általában véve ingyenes Spanyolországban, és az Európai Egészségbiztosítási Kártya feljogosítja arra a tulajdonosát, hogy ugyanolyan feltételekkel lássák el, mint a spanyol állampolgárokat. Ugyanakkor egyes esetekben az uniós polgárokat tévesen úgy informálták, hogy Európai Egészségbiztosítási Kártyájuk nem érvényes, amennyiben utasbiztosítással rendelkeznek. Más esetekben a betegek azt hitték, hogy őket az Európai Egészségbiztosítási Kártyájuk alapján kezelték, később azonban a biztosító társaság, ahol utasbiztosításukat kötötték, kiküldte a számlát a kezelésükről.

A szóban forgó spanyol kórházak tehát megtagadták azt a jogot az uniós polgároktól, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártyájukkal ugyanolyan feltételekkel részesüljenek ellátásban, mint a spanyol állampolgárok, és csak magánkezelést vehettek igénybe. A magánkezelés magasabb költségét az utasbiztosítási társaságnak, illetve gyakran közvetlenül a betegnek számlázták ki. Az utasbiztosítási társaságok ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a legtöbb esetben az utasbiztosítás nem terjed ki a magán egészségügyi ellátásra.

Az Európai Bizottság már 2010-ben felvette a kapcsolatot a spanyol hatóságokkal az említett panaszok miatt. Az illetékes spanyol szervek jelezték a Bizottságnak, hogy már tettek bizonyos lépéseket a problémák megoldására. A Bizottsághoz azonban továbbra is érkeznek panaszok a turistaterületeken fekvő állami kórházakra vonatkozóan.

A Bizottság információkérése egy formális figyelmeztető levélnek minősül, ami az EU jogsértési eljárásának az első lépése. Spanyolországnak két hónap állt rendelkezésére, hogy válaszoljon a Bizottság kérdéseire, amely határidő 2013. július 30-án telt le.(AZS)

Forrás:
European Health Insurance Card: Commission expresses concerns about refusals by Spanish public hospitals to recognise EHIC. 2013.05.30. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-474_en.htm
(letöltés: 2013.08.02.)

Megjelenés dátuma: 2013-08-02 11:29:45