HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Csehország: növekedhet az állam által fizetett egészségbiztosítási hozzájárulás mértéke

Csehország jelenlegi, ügyvivő kormányának pénzügyminisztere kilátásba helyezte az állam által a gyermekek, a nyugdíjasok és a munkanélküliek esetében fizetett egészségbiztosítási hozzájárulás mértékének emelését.

Csehország új pénzügyminisztere, Jan Fisher nem zárja ki, hogy az állam emelni fogja a gyermekek, a nyugdíjasok és a munkanélküliek esetében fizetett egészségbiztosítási hozzájárulást. Ezt az intézkedést elődje, Miroslav Kalousek határozottan elutasította. Kalousek ellenállása miatt az előző, jobboldali kormány sosem bólintott rá Leos Heger korábbi egészségügyi miniszter azon javaslatára, miszerint növelni kellene az állam által fizetett egészségbiztosítási hozzájárulást.

Az előző kabinet a miniszterelnök tanácsadójának botránya miatt bukott meg júniusban. Júliusban Milos Zeman elnök Jiri Rusnokot bízta meg a szakértőkből álló, ügyvivő kormány alakításával.

Fischer, aki 2009-2010 között ideiglenes miniszterelnök volt, azt nyilatkozta, hogy augusztusban találkozni kíván Martin Holcat egészségügyi miniszterrel, hogy megvitassák a szektor gazdasági stabilizációjának lehetőségeit.

Az új pénzügyminiszter két lehetőséget irányzott elő az állam által a gyermekek, nyugdíjasok és munkanélküliek esetében fizetett havi járulék emelésére. Az egyik verzió esetében a jelenlegi havi 723 cseh koronáról (8336,1 Ft) havi 773 koronára (8912,7 Ft), a másik esetben havi 800 koronára (9224 Ft) emelnék a hozzájárulást. Mindkét verzió jelentős pótlólagos bevételt jelentene az egészségügyi szektor számára.

Fischer elmondása alapján augusztusban le kell zárni a minisztériumok 2014-es költségvetéséről szóló vitát, hogy a kormánynak még egy hónap álljon rendelkezésére az állami költségvetés megvitatására és elfogadására, mielőtt továbbítaná azt szeptember végén a parlament felé.(AZS)

Forrás: FinMin admits state health insurance contributions may rise. Prague Monitor, 2013. július 29. http://praguemonitor.com/2013/07/29/finmin-admits-state-health-insurance-contributions-may-rise
(letöltés: 2013.08.06.)

Megjelenés dátuma: 2013-08-06 17:20:30