HealthOnline cikkek

Ország: Portugália

Témakör: Gyógyszerek

A portugál gyógyszerek visszatérítését meghatározó referenciaárazás szempontjainak megváltoztatása

Portugáliának költségmegtakarítást kell elérnie a számára pénzügyi segítséget nyújtó országokkal aláírt Egyetértési Megállapodás alapján, és ennek értelmében évente kell frissítenie a gyógyszerárainak meghatározásához referenciaárat szolgáltató országok listáját.

A gyógyszerárak felülvizsgálata a gyógyszerekre fordított állami kiadások csökkentését szolgálja, mivel a Megállapodás előírásai szerint az ilyen jellegű kiadásoknak 2013-ban nem szabad meghaladniuk a GDP egy százalékát.

A referenciaárazáshoz vagy a három legalacsonyabb árszintű Európai Uniós országot, vagy azokat az országokat kell kiindulásul venni, melyekben az egy főre jutó GDP hasonlóan alakul az adott ország értékéhez. Az előzőekben Spanyolország, Olaszország és Szlovénia volt a három referenciaország, a 2013-as év folyamán pedig Spanyolország, Franciaország és Szlovákia nyújt támpontot a portugál gyógyszerárakhoz.

Az alacsonyabb árakkal rendelkező országok példáját követve csökkenés érhető el a nagy- és a kiskereskedelmi árakban, és ezzel a gyógyszerekre fordított állami kiadásokban. Mindazonáltal a 2013. február 27-én hozott 2013/34-es törvényrendelet visszavonta a gyógyszerek kiskereskedelmi árának 2010-ben előírt hat százalékos csökkentését hivatkozással arra, hogy a kiskereskedelmi árakban több intézkedés (a forgalmazással kapcsolatos árrés felülvizsgálata, valamint a referencia országokban tapasztalható árváltozások nyomán történő gyógyszerár-módosítás) is visszaesést idézett elő, és ezek együttes hatása meghaladta a hat százalékos csökkentést. Ez azonban valószínűleg mérsékelni fogja a kiskereskedelmi árak további visszaesését. (ZLL)

Forrás:
Barros,P.P.: External Reference pricing for pharmaceutical reimbursement revised. The Health Systems and Policy Monitor, Country Page, Portugal, Online HiT, Chapter 5 - Section 5.6.
http://www.hspm.org/countries/portugal25062012/countrypage.aspx
(Letöltés dátuma: 2013.08.08.)

Megjelenés dátuma: 2013-08-09 10:06:07