HealthOnline cikkek

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

USA: Az új egészségbiztosítási piacokon a biztosítási díjak a vártnál alacsonyabbak lesznek

Az Egyesült Államokban az egészségügyi reformtörvény ellenzői és támogatói egyaránt magasabb díjakat jósoltak a 2014-ben elinduló egészségbiztosítási piacokon, mint amit a Kaiser Family Foundation kutatása kimutatott.

A 2010-es reformtörvény által létrehozott egészségbiztosítási piacokon a felajánlott csomagok biztosítási díjai sok esetben alacsonyabbak lesznek, mint ahogy korábban feltételezték. A törvény értelmében azok a cégek, amelyek a piacokon biztosítást árulnak, a csomagokat a fedezet négy szintjén kell felajánlaniuk: bronz, ezüst, arany és platina. Valamennyi biztosítási csomagnak tartalmaznia kell az alapvető juttatások minimumát, és egyik sem tagadhatja meg a fedezetet egy fennálló betegség miatt. Az árak a feliratkozott személy korától, földrajzi helyétől, családjának nagyságától és dohányzási szokásától függnek.

A egészségügyi reformtörvény ellenzői figyelmeztették a fogyasztókat, hogy sokkolva lesznek, amikor értesülnek az árakról az új egészségbiztosítási piacokon, ahol október 1-től vásárolhatnak fedezetet 2014-re. A törvény támogatói is magasabb biztosítási díjakra számítottak, mivel a piacokon vásárolt biztosítások az eddiginél jobb fedezetet fognak nyújtani. Az idáig gyakran kizárt anyasági és mentális egészségügyi szolgáltatásokat az új csomagok már tartalmazni fogják, és a betegséggel feliratkozó embereket sem utasíthatják vissza - mindez feltehetőleg megnöveli majd a kiadásokat.

A Kaiser Family Foundation új jelentésében a kutatók megvizsgálták a biztosítási díjakat 18 árinformációkat közzétevő egészségbiztosítási piacon. A vizsgálat eredményei szerint majdnem az összes piac az előrevetítettnél alacsonyabb áron ajánlott fel biztosítási fedezetet.

A Kongresszusi Költségvetési Hivatal előrevetítése szerint az átlagos havi biztosítási díj pl. egy 40 éves személy számára, aki az ezüst biztosításra van feliratkozva, 320 dollár lenne havonként a piacokon alkalmazott benchmark szint szerint. Azonban a 18 piacból 15-ben az ilyen biztosítás ára 320 dollár alatt volt, sok esetben jóval alacsonyabb. Az ezüst csomagok, amelyek egy jelentkező egészségügyi költségeinek 70%-át hivatottak fedezni, 201-413 dollárig terjedtek a különböző államokban.

A kutatók szerint az adójóváírás és a biztosítási díjak jövedelem alapján meghatározott felső határa a legtöbb potenciális jelentkező számára csökkenteni fogja a készpénzfizetés költségeit. Pl. a támogatásokkal és a biztosítási díj felső határával számolva egy évi 28 725 dollár jövedelmű egyedülálló 40 éves személy havi 193 dollár díjat fizetne Vermont államban. Bár a biztosítási díjak jelentős váltakozást fognak mutatni országszerte, mégis a vártnál alacsonyabbak lesznek. (SZL)

Forrás:
Michael McCarthy: Prices on new insurance exchanges are lower than expected, report says. BMJ, http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5510 (letöltés: 2013.09.12.)

Megjelenés dátuma: 2013-09-13 11:04:35