HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Csehország: az orvosok egyharmada kiégettségben szenved

A Cseh Orvosi Kamara és a Károly Egyetem Orvostudományi Kar által nemrégiben végzett kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a cseh orvosok egyharmada küzd kiégettséggel, többségük azonban nem szívesen veszi igénybe pszichiáter segítségét.

Csehországban az orvosok egyharmada kiégettséggel küzd - derült ki egy erre vonatkozó felmérésből, amit egy 15 ezer fős mintán végeztek. A kutatást a Cseh Orvosi Kamara (CLK) végezte a Károly Egyetem Orvostudományi Karával együttműködésben. A tanulmány aggasztó eredményekre jutott.

Minden harmadik orvos a kiégettség tüneteit mutatta. A férfiak körében gyakoribbnak bizonyult a betegség előfordulása. Ugyanakkor a kutatás egyik vezetője, Radek Ptacek pszichológus szerint a férfiak hajlamosabbak elnyomni magukban a tüneteket, és kevésbé hajlandóak segítséget kérni, mint a nők. A felmérés arra is rámutatott, hogy az orvosok mintegy 15 százaléka depressziós tünetekkel küzd, és 36 százaléka fontolgatja, hogy otthagyja munkahelyét.

Az Európai Bizottság kérdést intézett a Cseh Köztársasághoz a probléma megoldását illetően. Milan Kubek, a Cseh Orvosi Kamara elnöke úgy véli, hogy elsődlegesen az Egészségügyi Minisztérium felelőssége a probléma megoldása. Azt is hozzátette, hogy az október eleji választásokat követő kormányalakítás után azonnal meg fogja keresni az új egészségügyi minisztert a probléma megoldása érdekében.

A felmérés eredményei alapján az egyes orvosi szakmák közül a sebészek, az onkológusok, az aneszteziológusok, az újraélesztés területén dolgozók, valamint a traumatológusok szenvednek leggyakrabban a kiégettség tüneteitől. A kiégettség különösen a fiatal orvosokat, friss diplomásokat veszélyezteti. Közülük egyre nagyobb számban hagyják el az országot az alacsony keresetek és a rossz munkakörülmények miatt.

Az egyes szektorokat tekintve, az állami vagy önkormányzati egészségügyi intézményekben dolgozók esetében nagyobb gyakorisággal fordulnak elő a kiégettség tünetei, mint azok körében, akik magánrendelőben dolgoznak. A kutatás azt is feltárja, hogy a kiégett orvosok amellett, hogy cinikusan és bántóan viselkednek betegeikkel, magas pótlólagos költségeket eredményeznek az egészségbiztosítóknak. Korábbi kutatások bizonyították, hogy a kiégett orvosok nem szívesen kommunikálnak a beteggel, hanem egyik orvosi ellenőrzésről a másikra küldözgetik őket, ami pedig fölösleges kiadásokat eredményez.

A megkérdezett orvosok közül néhányan észlelték, hogy kiégettségben szenvednek, de többségük nem fogadja ezt el, habár minden tipikus tünetet produkál. Általában azt mondják, hogy fáradtak vagy idegesek, ami miatt az alacsony kereseteket, a rossz munkakörülményeket, valamint nem hozzáértő feletteseiket okolják. Úgy vélik, hogy erőteljes nyomás alatt dolgoznak, túl nagy adminisztrációs terhük van, emiatt kevés idejük jut a pácienseikre.

Radek Ptacek szerint az orvosok számára védelmet jelenthet a kiégettségtől a jól működő párkapcsolat, a családdal és a gyermekeikkel való jó viszony, valamint egy befejezett posztgraduális képzés.

Jiri Raboch pszichiáter, a kutatás másik vezetője szerint az orvosoknak nehezére esik segítséget kérni egy kollégájuktól, különösen egy pszichiátertől, habár a kiégettség az egészségügyi rendszer fontos problémáját képezi. Úgy véli, hogy szükség lenne egy olyan szakrendelő megnyitására, ahol kiégettséggel küzdő orvosokat kezelnek.

A Cseh Orvosi Kamara elnökhelyettese, Zdenek Mrozek két lehetséges megoldást javasolt. Az egyik az orvosok posztgraduális képzésének átalakítása. Jelenleg a fiatal orvosoknak a végzést követően nagyon sokat kell dolgozniuk, ugyanakkor kevés pénzük és idejük van arra, hogy komplex posztgraduális vizsgáikra készüljenek, ami lehetővé tenné számukra, hogy önállóan dolgozzanak. Emellett gyakran nincs családjuk, amire támaszkodhatnának, sőt egyáltalán nincs idejük a magánéletre.

Mrozek másik megoldásként az orvosok munkájának megfelelő elismerését javasolta. Hozzátette, hogy az orvosoknak azt kell érezniük, hogy a munkáltatójuk megbecsüli őket.(AZS)

Forrás: Third of doctors suffer from burnout. Prague Monitor, 2013.09. 24. http://praguemonitor.com/2013/09/24/mfd-third-doctors-suffer-burnout
(letöltés: 2013.09.25.)

Megjelenés dátuma: 2013-09-25 15:16:23