HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

A cseh kormány az egészségügyi források növelését célozza

Csehországban a jelenlegi ügyvezető kormány az egészségügyi források növelését tervezi, és első lépésben javasolja a kötelező egészségbiztosításba történő állami befizetések mértékének emelését.

A cseh kormány növelni akarja az egészségügyre fordított kiadásokat. Ennek első lépéseként azt irányozták elő, hogy növelik az állam által a járulékfizetés alóli mentességet élvező csoportok (gyermekek, hallgatók, nyugdíjasok, munkanélküliek stb.) után a kötelező egészségbiztosításba történő befizetések mértékét. Jan Fischer pénzügyminiszter elmondása alapján az állam által fizetett havi egészségbiztosítási kifizetéseket 50 cseh koronával (579 Ft), azaz 773 cseh koronára (8951,34 Ft) akarják növelni. Ez jelentős összegű pótlólagos bevételt eredményezne az egészségbiztosítás számára.

A változtatásokról a cseh Parlament felsőházában, a Szenátusban döntenek. A Parlament alsóháza augusztusban feloszlatta magát annak érdekében, hogy előrehozott választásokat kezdeményezhessenek, melynek dátumát október 25-26-ra tűzték ki. Jelenleg a Jiri Rusnok által vezetett ügyvezető kormány van hatalmon.

A kormány fontolgatja a forrásbevonás további lehetőségeit, így például rövidtávú, kamatmentes kölcsön folyósítását a legnagyobb egészségbiztosító, a VZP számára.(AZS)

Forrás: Gov't wants state to pay more in compulsory health insurance. Prague Monitor, 2013.09.13.
http://praguemonitor.com/2013/09/19/govt-wants-state-pay-more-compulsory-health-insurance
(letöltés: 2013.09.26.)

Megjelenés dátuma: 2013-09-26 09:59:15