HealthOnline cikkek

Ország: Franciaország

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Aláírásra került az első térségi háziorvosi szerződés Franciaországban

Ile-de-France regionális egészségügyi hatóságánál az orvoshiány megszüntetésére irányuló intézkedések első lépéseként a hónap elején aláírásra került az első térségi háziorvosi szerződés.

A térségi háziorvosi szerződés részét képezi annak az orvoshiány megszüntetésére irányuló tervnek, melyet Marisol Touraine egészségügyi miniszter 2012 végén indított el, és mely segítséget nyújt a fiatal általános orvosok számára az egészségügyi szolgáltatásokkal kevéssé ellátott területeken való elhelyezkedéshez.

A szerződés értelmében
- a fiatal orvosok két éven át fizetéskiegészítést kapnak, így a garantált havi jövedelmük 3640 euró lesz,
- szociális juttatásként a betegállomány három hónapjára, valamint a szülési szabadság teljes idejére átalánydíjas kiegészítő támogatást folyósítanak számukra
- a kedvezményezettek ugyanakkor kötelezettséget vállalnak arra, hogy nem lépik túl az egészségbiztosítás díjtételeit és részt vesznek az ügyeleti ellátás biztosításában.

A praktizálás elindítása, különösen a szolgáltatásokkal kevéssé ellátott területeken, számos kihívás elé állítja a fiatal szakembereket. Az első aláírt szerződés az egyike annak az aláírásra előkészített 200 szerződéstervezetnek, melyek révén a francia kormány a különböző területeken észlelhető orvoshiány megszüntetésére és a szolgáltatások azonos elérhetőségének biztosítására tesz lépéseket. (ZLL)

Forrás :
Le 1er contrat de praticien territorial de médecine générale vient d'étre signé. Ministére des Affaire Sociales et de la Santé, 2013.09.03.
http://www.sante.gouv.fr/signature-du-1er-contrat-de-praticien-territorial-de-medecine-generale.html
(Letöltés dátuma : 2013.09.09.)

Megjelenés dátuma: 2013-09-26 10:46:37