HealthOnline cikkek

Ország: Németország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

A német kötelező betegbiztosítás 2013-as első félévi pénzügyi eredménye

A német kötelező betegbiztosítás pénzügyi mérlege 2013 első félévében 890 millió euró hiányt mutat.

2013 első felében a kötelező betegpénztáraknak 1,09 milliárd euró többletet gazdálkodtak ki. A szóban forgó időszakban a 97,7 milliárd eurós bevétellel szemben 96,6 milliárd eurós kiadás állt, adta hírül a Szövetségi Egészségügyi Minisztérium.

Az Egészségügyi Alap az említett időszakot 1,98 milliárd eurós szezonális hiánnyal zárta, ami többek között a szükséges költségvetési konszolidáció keretében 14 milliárdról 11,5 milliárdra csökkenő szövetségi hozzájárulással és a vizitdíj eltörlésével - a többletköltségek fedezetéül 900 millió euró került átutalásra a pénztárakhoz az Egészségügyi Alapból - magyarázható. Az Egészségügyi Alap költségvetése az év második felében azonban az esedékes egyszeri kifizetések hatásának köszönhetően - mint például az üdülési és karácsonyi juttatások, a 2013. július 1-től megemelkedett nyugdíjak - javulni fog.

A betegpénztárak és az Egészségügyi Alap együttes pénzügyi eredményét figyelembe véve 2013 első félévében a kötelező betegbiztosítás 890 millió euró hiányt ért el.

A kötelező betegbiztosítás pénzügyi tartalékai a minisztérium által közölt adatok szerint jelenleg összesen 27,7 milliárd eurót tesznek ki, melyből 16,6 milliárd a pénztáraknál és 11,1 milliárd az Egészségügyi Alapnál halmozódott fel.

A 2013. január elején eltörölt vizitdíj, a 2,5 milliárd euróval csökkenő szövetségi támogatás, a kórházak és a gyógyszertári ügyelet pénzügyi helyzetének javítása ellenére a kötelező betegbiztosítás az évet az előzetes becslések szerint várhatóan pozitív mérleggel zárja és az euró-övezet konjunkturális kockázatai ellenére mind a kötelező betegpénztárak, mind az Egészségügyi Alap pénzügyi helyzete stabil marad.

A német kötelező betegbiztosítás pénzügyi helyzetének 2013-as, illetve következő évi alakulásáról szóló részletes előrejelzések október közepén várhatóak. (VN)Forrás:
Bundesministerium für Gesundheit:
http://www.bundesgesundheitsministerium.de/ministerium/presse/pressemitteilungen/2013-03/positive-finanzielle-bilanz-der-gkv.html

Megjelenés dátuma: 2013-10-02 14:47:42