HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Egészségpolitika

A brit Munkáspárt hatálytalanítaná az egészségügyi törvényt

Andy Burnham, a Munkáspárt árnyék egészségügyi minisztere véget vetne az NHS privatizációjának és visszavonná az egészségügyi törvényt.

A Munkáspárt konferenciáján Andy Burnham kifejtette, hogy hatalomra kerülésük első évében megsemmisítenék a vitatott egészségügyi és szociális törvényt, amelyet a Tory által vezetett koalíciós kormány fogadott el 2012-ben. Burnham szerint az egészségügyi reformok az NHS gyorsütemű töredezettségéhez és privatizációjához vezettek.

A kormány tervei a versenyre és a magántulajdon erősítésére épültek, a Munkáspárt azonban a profittal szemben az embereket előtérbe helyező országos szolgálatot ajánlana fel. Burnham szerint mindez az egész ember ellátását jelentené, amely hatásosan egyesítené az NHS kórházakat, a mentális egészségügyi szolgálatokat és a szociális ellátást.

Burnham javaslatai között az is szerepelt, hogy az NHS ellátók személyzetében megneveznének egy kapcsolattartó személyt az idős betegek ellátására, aki a beteget a kórterembe is elkísérné. Az idős betegek egyre nagyobb számban kerülnek kórházba elégtelen támogatás miatt. Az elmúlt két évben 66%-kal növekedett azon 90 éven felüliek száma, akik sürgősségi osztályra kerültek a mentőszolgálaton keresztül.

Burnham megemlítette még, hogy az NHS úgy hoz létre megtakarításokat, hogy korlátozza a betegellátást, ez azonban fizetésre kényszeríti az embereket. 2012 októberében a kórházak jogot nyertek arra, hogy bevételük 49%-át magánbetegektől teremtsék meg. Az NHS kórházak a korlátozások által megüresedett ágyakba fektetik a magánbetegeket, így sok betegtől megtagadják a fontos kezelésekhez való hozzáférést. (SZL)

Forrás:
Randeep Ramesh: Andy Burnham says Labour will end NHS 'fast-track' privatisation. The Guardian, http://www.theguardian.com/politics/2013/sep/25/andy-burnham-labour-end-nhs-privatisation (letöltés: 2013.10.02.)

Megjelenés dátuma: 2013-10-02 15:06:14