HealthOnline cikkek

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Témakör: Egészségügyi reformok

Az Egyesült Államokban a legtöbb biztosítás nélküli személy vásárolna biztosítást az októberben megnyíló piacokon

Különböző felmérések szerint a legtöbb biztosítás nélküli amerikai lakos tervbe veszi biztosítási fedezetének vásárlását az Affordable Care Act nevű törvény követelményének eleget téve.

A szeptember 30-án közzétett Gallup felmérés szerint a biztosítás nélküli lakosok 65%-a szándékozik fedezetet vásárolni 2014. január 1-ig, ennek elmulasztása esetén büntetést kell fizetniük. A felmérésben résztvevők 51%-a azonban egyáltalán nem volt jártas az új egészségbiztosítási piacok kérdésében. A 2013. október 1-én megnyílt piacok célja online klíringintézetek létrehozása volt, ahol az egyének és a családok összehasonlíthatják a különböző magánbiztosítási csomagokat és megtudhatják, hogy jogosultak-e jövedelem alapú támogatásra. Előrejelzések szerint a legtöbb vásárló tud majd támogatásban részesülni a biztosítási díjak fizetésére.

Az egészségügyi törvény értelmében kötelező mindenkinek biztosítási fedezetben részesülnie. Akik ezt nem teszik meg valamilyen formában, azokat 2014-ben éves jövedelmük 1%-ára vagy 95 dollárra büntetik (a kettő közül a nagyobb összegre). A büntetés mértéke minden évben növekszik 2016-ig, amikor az éves jövedelem 2,5%-a vagy 695 dollár lesz.

Egy másik, a Commonwealth Fund által végzett felmérés szerint bár a 19-64 éves felnőtt lakosság 76%-a tudatában volt annak, hogy 2014-ben kötelezően biztosítást kell vásárolniuk, csak 39%-uk volt tisztában az új piacok létezésével és csak 40%-uk volt tudatában annak, hogy pénzügyi támogatásban részesülhetnek biztosításuk költségeinek térítésében. A biztosítás nélküliek vagy a piacon már biztosítást vásárlók 61%-a nyilatkozott úgy, hogy nagy valószínűséggel használja a következő évben az egészségbiztosítási piacokat fedezetének vásárlására.

A Kaiser Family Foundation felmérésében a lakosság 51%-a és a biztosítás nélküliek 67%-a nem rendelkezik elegendő információval a reformtörvényről. A felmérést végzők megkérdezték az adott 51%-tól, hogy milyen kérdés megválaszolása segítené a törvény hatásainak megértését. A leggyakoribb válasz a költségeket érintette: 19% szeretné tudni mennyit kell fizetnie, 18% látna szívesen egy könnyen megérthető összefoglalót a törvényről, 7% szeretné tudni, hogyan javítja a törvény az egészségügyi rendszert, 6%-ot érdekelné milyen hatással lesz a törvény specifikus csoportokra (biztosítás nélküliek, fiatalok, idősek).

A válaszadók többsége (56%) úgy vélte, hogy a hírközlések inkább a törvényt körülvevő politikára és vitákra összpontosított, és csak 6% szerint arra, hogyan fogja a törvény érinteni az embereket. Arra a kérdésre, hogy az egészségügyi reformtörvényre vonatkozó hírközlések forrásai közül volt-e olyan, amely iránt bizalommal viseltettek, 53% válaszolt úgy, hogy nem bíztak egyetlen hírforrásban sem. Az egy vagy több hírforrásban bízó 46% közül 19% tartotta a kábeltelevíziós híreket a leginkább megbízható forrásnak. (SZL)

Forrás:
Michael McCarthy: Most uninsured Americans plan to buy insurance in response to health reform law. BMJ, http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5962 (letöltés: 2013.10.03.)

Megjelenés dátuma: 2013-10-04 10:50:03