HealthOnline cikkek

Ország: Franciaország

Témakör: Gyógyszerek

Interneten elérhető gyógyszeradatbázis indítása Franciaországban

Marisol Touraine, francia egészségügyi miniszter október 1-jén interneten elérhető gyógyszeradatbázis indítását kezdeményezte Franciaországban.

Az október 1-jén elindított és az interneten elérhetővé váló gyógyszeradatbázis az első lépés az állami egészségügyi tájékoztatási rendszer felállítására, mely előreláthatólag 2014 tavaszán valósul meg Franciaországban.

Az interneten hozzáférhetőek lesznek a gyógyszerek szabályozásával és a különböző gyógyszertípusokkal (gyermekek számára készült szerek, ritka betegségek gyógyszerei, homeopátiás szerek, stb.), a gyógyszerek forgalmazásával és felügyeletével kapcsolatos általános információk. A site-on lehetséges lesz egy újonnan fellépő kedvezőtlen mellékhatás jelzése is a jelentések kiegészítésére. Külön tárhelyen lesznek elérhetőek a generikumok és az optimális gyógyszeralkalmazás feltételei.

Lehetséges lesz a gyógyszerek márkanév vagy aktív hatóanyag alápján történő keresése, mely a kutatók, illetve a betegek számára nyújt majd információt.

Az adatbázis tartalmazni fogja a gyógyszerek jellemzőit, engedélyezését, indikációit és kontraindikációit, adagolását, a szerrel kapcsolatos betegtájékoztatót, a gyógyszer hatásosságára vonatkozó szakvéleményt, a termék árát és a támogatással kapcsolatos információkat.

Az adatbázis tájékoztatást nyújt arról is, hogy az adott szernek vannak-e generikum-megfelelői, illetve az előzőekben adtak-e ki figyelmeztetést a lakosság számára a gyógyszer alkalmazásának valamely veszélytényezőjére. (ZLL)

Forrás :
Ferreira,P. : Médicaments : une base de données publique lancée sur Internet. La Mutualité française, 2013.10.02.
http://www.mutualite.fr/L-actualite/Medicament/Medicaments-une-base-de-donnees-publique-lancee-sur-Internet
(Letöltés dátuma : 2013.10.07.)

Megjelenés dátuma: 2013-10-09 11:25:06