HealthOnline cikkek

Ország: Spanyolország

Témakör: Gyógyszerek

A spanyol gyógyszerreformnak az autonóm tartományokban jelentkező hatása

Spanyolországban, 2012-ben megszűnt az idősek gyógyszerellátásának már több mint három évtizede érvényben lévő térítésmentessége.

Az átfogó gazdasági válságot követő évek gazdasági nehézségei költségmegtakarító intézkedéseket tettek szükségessé Spanyolország egészségügyében. Ennek nyomán 2012 júliusában egy, három stratégián alapuló gyógyszerreformot indítottak el:
- országos szinten (csak Baszkföld kivételével) havi küszöbérték mellett tíz százalékos költséghozzájárulást vezettek be a nyugdíjasok számára,
- Katalónia és Madrid tartomány a havi küszöbérték mellett lineáris egy eurós hozzájárulást írt elő receptenként, de ezt 2013 januárjában a spanyol Alkotmánybíróság megszüntette,
- levettek számos, az enyhébb egészségi problémák kezelésére szolgáló gyógyszert a támogatott szerek listájáról.

A költséghozzájárulás bevezetése viszont nem vonatkozott a nehéz anyagi helyzetben lévő lakosokra, és bár a nyugdíjasok gyógyszereinek térítésmentessége megszűnt, tíz százalékos hozzájárulásuk járandóságuktól függően az előírások szerint nem haladhatja meg a 8, 18 vagy 60 eurós havi maximumot.

A havi limit azonban arra ösztönzi a krónikus betegeket, hogy receptjeik kiváltását kevesebb hónapra korlátozzák. Egyes autonóm tartományokban a jövedelmi adatok rendelkezésre állásának hiányában, a lakosoknak a havi limiten felüli összeget kezdetben meg kellett előlegezniük, és várniuk kellett ennek visszatérítésére. Az új rendszer első hónapjaiban a legtöbb tartományban ez volt a gyakorlat, kivéve Katalóniát és Andalúziát, ahol a küszöbértékeket a megfelelő időben meg tudták határozni.

A 18 ezer eurót meghaladó éves jövedelemmel rendelkező aktív dolgozók költséghozzájárulási rátáját - jövedelemtől függően - küszöbérték nélkül 40 százalékról 50 vagy 60 százalékra emelték.

A reformok hatása leginkább Katalóniában jelentkezett, ahol a gyógyszerrendelés, s így a lakosság gyógyszerfogyasztása 24 százalékkal esett vissza, ugyanakkor Baszkföldön, ahol nem vezettek be hozzájárulást, mindössze négy százalékos csökkenés volt tapasztalható.

Összességében elmondható, hogy egy évvel a reform bevezetése után Katalóniában a gyógyszerrendelés és gyógyszerfogyasztás közel negyedével, az ország 17 tartománya közül pedig 14-ben több mint hetedével csökkent. (ZLL)

Forrás:
Puig-Junoy,J. - Rodríguez-Feijoó, S. - López-Valcárcel,B.G.: Paying for formerly free medicines in Spain: Dramatic prescription eldobáss, looking for unanswered questions. CRES-UPF Working Paper #201307-76, 2013.07
http://www.upf.edu/cres/_pdf/CRESWP20130776_JPJBGLV.pdf
(Letöltés dátuma: 2013.10.11.)


Megjelenés dátuma: 2013-10-11 12:39:08