HealthOnline cikkek

Ország: Belgium

Témakör: Gyógyszerek

Intézkedések a gyógykezelések elérésének megkönnyítésére Belgiumban

Belgiumban megtörtént a 2013-as költségvetés felülvizsgálata, és az ország kormánya intézkedéseket hozott az egészségügyi ellátás minden szinten való jobb elérhetőségének előmozdítására. Így a betegek kiadásai előreláthatólag csökkenni fognak a szolgáltatások minőségének szinten tartása mellett.

Az országban intézkedések történtek a gyógyszerárak befagyasztására, és ennek révén egyes patikaszerek ára véglegesen lecsökkent. A gyógyszerárcsökkenés bizonyos esetekben különösen nagy mértékű - 70 százalékos volt.

A költségmegtakarító intézkedéseknek köszönhetően, az egészségbiztosításnak lehetősége lesz évente sok olyan gyógyszer finanszírozására is, melyek rendkívül költségesek. Ilyenek például a rák vagy a ritka betegségek kezelésében alkalmazott szerek.

A szolgáltatások elérése egyelőre még továbbra is problémát jelent, mivel előfordul, hogy időben elhúzódó a betegek költségeinek visszatérítése, amikor egyes betegeknek már a lehető leggyorsabban kezelésben kellene részesülniük. Ennek megoldására projekt készült egy sürgősségi eljárás bevezetésére, mely a súlyos, életveszélyes vagy ritka betegségben szenvedő betegek számára biztosít könnyebb hozzáférést bizonyos speciális kezelésekhez, gyógyszerekhez.

A költségek visszatérítéséig tartó idő a tervek szerint a továbbiakban nem haladhatja meg a 6 hónapot, és egyes betegek már a kezelés kezdetétől mentesülhetnek a költségek alól.

Belgium országos egészségbiztosítója (INAMI) a projekt megvalósításához 3,5 millió euróval rendelkezik, melynek emelésére - szükség esetén - a Szolidaritási Alap egy részének igénybevételével is lehetősége lesz. (ZLL)

Forrás :
Meilleure accessibilité des soins de santé. Sécurité sociale, Service Public Fédéral, 2013.10.07.
http://www.presscenter.org/files/ipc/media/source6892/20130919CPloiaccessibilite_F.doc
(Letöltés dátuma : 2013.10.15.)

Megjelenés dátuma: 2013-10-15 10:39:27