HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Csehország: kevés az ápoló a kórházakban

A Cseh Ápolók Szövetsége által készített felmérésből az derült ki, hogy nincs elegendő ápoló a kórházakban, kedvezőtlenek a munkakörülmények, túlterheltség jellemző, és a javadalmazás sem kielégítő.

A Cseh Ápolók Szövetsége a napokban referálta egy nemrégiben 5935 ápoló megkérdezésével végzett felmérés eredményeit. A Szövetség nemcsak ápolókat és nővéreket, hanem egészségügyi asszisztenseket, laboratóriumi technikusokat, táplálkozásterapeutákat, egészségügyi-szociális munkásokat és fizioterapeutákat is tömörít.

A kutatásból többek között az derült ki, hogy a kórházakban nincs elegendő ápoló, és a megkérdezettek 81 százaléka azt nyilatkozta, hogy nem tud annyit figyelni a páciensekre, amennyit kellene, a túlterheltség következtében. Az ápolók mindössze 55 százaléka mondta, hogy elegendő eszköz áll rendelkezésére ahhoz, hogy megfelelő ellátást biztosítson. A válaszadók 80 százaléka úgy véli, hogy az elvégzett munkát nem megfelelően díjazzák.

A felmérés eredményei szerint a kórházban dolgozó ápolók mintegy 30 százalékának több mint 24 beteggel kell foglalkoznia a standard osztályokon, miközben az utógondozási és szociális ellátási osztályokon ez az ápolók 80 százalékára érvényes. Az egészségügyi személyzet több mint fele arról számolt be, hogy munka után nagyon kimerültnek érzi magát.

A Cseh Ápolók Szövetsége szerint az egészségügyi dolgozók munkakörülményei rosszabbodtak az elmúlt években, és ezt a helyzetet azonnal meg kellene oldani. Ilyen munkakörülmények mellett az ápoló csak a legsúlyosabb problémákat tudja megoldani, ez azonban az ellátás biztonságosságát és minőségét egyaránt veszélyezteti. A betegek kórházi ellátásának mintegy 80 százalékát ugyanis az ápolók biztosítják, és csupán 20 százalékát azt orvosok. Az ápolók egyre növekvő adminisztratív feladatai szintén nem járulnak hozzá az ellátás minőségének fejlesztéséhez - nyilatkozta a megkérdezettek 85 százaléka.

A Cseh Ápolók Szövetsége úgy véli, hogy egyre rosszabb a kommunikáció az egészségügyi személyzet között. A válaszadók 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az említett problémákat nem tudja megtárgyalni felettesével. Mintegy 200 ápoló arról is beszámolt, hogy felettese vagy valamely munkatársa zaklatta.(AZS)

Forrás: Number of nurses too low in Czech hospitals. Prague Monitor, 2013.10.14.
http://praguemonitor.com/2013/10/14/number-nurses-too-low-czech-hospitals
(letöltés: 2013.10.15.)

Megjelenés dátuma: 2013-10-15 14:17:11