HealthOnline cikkek

Ország: Németország

Témakör: Forrásallokáció

2014-től emelkedik a német szabadfoglalkozású orvosok honoráriuma

A Pénztári Orvosok Szövetségi Egyesülete és a Kötelező Betegbiztosítás Csúcsszövetsége szeptember végén megállapodtak a szabadfoglalkozású orvosok honoráriumának jövő évben történő emeléséről, ami orvosonként számolva 4000-5000 euró körüli többletjövedelmet eredményezhet.

A Pénztári Orvosok Szövetségi Egyesülete és a Kötelező Betegbiztosítás Csúcsszövetsége szeptember 25-én megállapodott a szabadfoglalkozású orvosok honoráriumának jövő évben történő emeléséről. Az emelés mintegy 150 ezer orvost és pszichoterapeutát érint, akik honoráriuma 2014-ben összességében 590 és 800 millió euró közötti összeggel növekszik, ami matematikailag fejenként 4000 és 5000 euró többletjövedelmet jelenthet és mintegy 3 százalék körüli emelésnek felel meg. Az emelés pontos összege azonban orvosonként nem határozható meg előre, mert az függ többek között a demográfiai arányok változásától, a morbiditás alakulásától és a regionális tárgyalásoktól. A növekedés mértékét illetően az egyes szakmákon belül szintén jelentős eltérések várhatóak.

A tárgyaló felek megállapodása szerint az orientációs érték - azaz az orvosi és pszichoterapeuta szolgáltatások árai - 2014. január 1-től 1,3 százalékkal 10,13 euróra emelkednek, ami közel 360 millió euró növekedést eredményez, amivel az orvosi praxisok költségnövekedése is figyelembe vételre kerül. Az új orientációs érték éppúgy vonatkozik a morbiditásorientált összdíjazáson belüli és azon kívüli szolgáltatásokra, mint a regionális szinten különösen támogatandónak ítélt szolgáltatásokra.
   
A jövő évben a betegpénztárak 90 és 300 millió euró közötti összeggel biztosítanak magasabb fedezetet a biztosítottak egyre növekvő kezelési szükségletének kielégítésére.

A Pénztári Orvosok Szövetségi Egyesülete és a Kötelező Betegbiztosítás Csúcsszövetsége megállapodott továbbá a lakóhely közeli alapellátás előmozdításáról is, melynek keretében a háziorvosok és a szakorvosok részére összesen 140 millió euróval több forrás áll majd rendelkezésre.
 
A Pénztári Orvosok Szövetségi Egyesülete és a Kötelező Betegbiztosítás Csúcsszövetség nem tudott megállapodni arról, hogy a házi és szakorvosi alapátalány kikerüljön a morbiditásorientált összdíjazás alól és azok a betegpénztárak részéről fix árakon kerüljenek elszámolásra. Ezzel a tervezhető fix díjas szolgáltatások irányába tett következő lépést elnapolták, ám a téma nem került le a napirendről. (VN)

Forrás:
Kassenärztliche Bundesvereinigung: Honorarverhandlungen für 2014 beendet: Die Ergebnisse im Überblick
https://www.kbv.de/43792.html

Deutsches Ärzteblatt: Honorarverhandlungen 2014: Bis zu 800 Millionen Euro mehr
http://www.aerzteblatt.de/archiv/147269/Honorarverhandlungen-2014-Bis-zu-800-Millionen-Euro-mehr
Letöltés dátuma: 2013.10.15.

Megjelenés dátuma: 2013-10-15 15:49:19