HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Minőségügy

QualityWatch - új program az angliai ellátás minőségének monitorozására

Az októberben létrejött QualityWatch az egészségügyi és szociális ellátás minőségének független vizsgálatát tűzte ki célul.

A Mid Staffordshire kórház hiányosságairól szóló Francis vizsgálat és a 14 NHS trösztöt érintő Keogh vizsgálat után a betegellátás minősége alapos ellenőrzésnek van kitéve Angliában. A minőség kérdése még inkább fontossá válik az elkövetkezendő évtizedben, mivel három fronton is jelentős kihívások várhatók az egészségügyi és a szociális szolgáltatások terén: a költekezés jelentős korlátozása, az új reformokból adódó szervezeti változások, és az öregedő lakosságban fellépő krónikus betegségek miatt megnövekedett ellátási szükségletek.

A Nuffield Trust és a Health Foundation partnerségéből létrejött QualityWatch az egészségügyi és a szociális ellátás minőségének időbeni változását kívánja vizsgálni. Bár több országos szervezet végzi már az ellátás monitorozását, a program alapítói úgy vélik, hogy szükség van egy független, törvényileg nem szabályozott testület vizsgálatára is.

A program széleskörű minőségindikátorokkal dolgozik, számos témakörről nyújt mélységelemzéseket és segíti az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozókat a javulás prioritási területeinek azonosításában. Bár többnyire az angliai NHS-re és szociális ellátásra összpontosít, más rendszerek bizonyítékait is tekintetbe veszi az Egyesült Királyságban és nemzetközileg.

Az egészségügyi és szociális ellátás minőségének változásait indikátorok mérik. Az indikátorok a minőséget ágazatok és tartományok szerint jellemzik. Ágazatok: mentális egészségügy, lakosság és szolgáltatás vásárlás, alap- és közösségi ellátás, szakellátás, szociális ellátás. Tartományok: hozzáférés, kapacitás, eredményesség, méltányosság, személyközpontú ellátás és tapasztalat, biztonság. A program során az indikátorok bővülésére is sor kerül. A QualityWatch minden évben jelentéseket készít és elemzéseket végez, majd az év végén közzétesz egy összefoglaló jelentést. (SZL)

Forrás:
QualityWatch
http://www.qualitywatch.org.uk (letöltés: 2013.10.16.)

Megjelenés dátuma: 2013-10-17 12:16:49