HealthOnline cikkek

Ország: EU

Témakör: EU egészségügy

Az Öngyógyításra vonatkozó Barométer főbb eredményei

A kutatásból az derült ki, hogy az európai polgárok döntő többsége nagyobb felelősséget szeretne vállalni egészségi állapotának megőrzéséért, de ennek gyakorlati megvalósítása számos akadályba ütközik.

Az európai polgárok nagyobb felelősséget szeretnének vállalni egészségükért és jólétükért, de nincs elegendő információjuk arról, hogyan kellene ezt tenniük - derült ki az Öngyógyítással kapcsolatos észrevételekre vonatkozó Barométerből, melyet a brüsszeli székhelyű, független, nonprofit egészségpolitikai partnerség, az Epposi készített. A tanulmány keretében tíz EU-tagországban összesen 2000 európai polgárt kérdeztek meg az öngyógyításról, az egyéni egészségi állapot megőrzéséről, az információhoz való hozzájutásról, valamint azokról a képességekről, amelyek a nagyobb felelősség vállalásához szükségesek. A kutatás eredményeit a Gastein-i Európai Egészségügyi Fórumon (European Health Forum Gastein) mutatták be.

A megkérdezettek mintegy 90 százaléka az egyéni felelősséget az egészségmegőrzés és a betegségmenedzsment fontos alkotóelemének tekinti. Ennek ellenére a válaszadók többsége első lépésként a háziorvosához fordul, ha valamilyen egészségügyi probléma merül föl. A megkérdezettek kevesebb, mint 20 százaléka változtat az életmódján, még kevesebb dönt az öngyógyítás mellett. A tanulmány eredményei szerint tehát sokan szeretnének nagyobb felelősséget vállalni az egészségükért, de csak minden hetedik válaszadó bízik abban, hogy erre képes.

További problémát jelent, hogy nehéz hozzáférni a megbízható információforrásokhoz. Habár sokan először a háziorvostól kérnek tanácsot az öngyógyítással kapcsolatban, a megkérdezettek háromnegyede úgy véli, hogy számos egészségügyi szolgáltató nem rendelkezik megfelelő kommunikációs képességekkel ahhoz, hogy segíteni tudjon. Minden ötödik válaszadó az Internetet használja elsődleges információforrásként, azaz majdnem kétszer annyian, mint akik a gyógyszerésztől kérnek először tanácsot.

Jacqueline Bowman-Busato, az Epposi vezérigazgatója úgy véli, hogy ezek az akadályok könnyen leküzdhetők. Véleménye szerint az első lépésként az egészségügyi ismeretek bővítésére, valamint minőségi információ biztosítására lenne szükség. Azt is hozzátette, hogy biztosítani kellene, hogy az öngyógyító termékek és szolgáltatások könnyen hozzáférhetőek és megfizethetőek legyenek. A megkérdezettek egynegyede ugyanis az öngyógyítást megfizethetetlennek ítélte meg. Úgy gondolja, hogy a kormányzatoknak is ösztönözniük kellene az öngyógyítást, különösen az alacsony jövedelmű csoportok körében.(AZS)

Forrás:
Hürden auf dem Weg zu mehr gesundheitlicher Eigenverantwortung. Deutsches Aerzteblatt, 2013. október 4. http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/56069/Huerden-auf-dem-Weg-zu-mehr-gesundheitlicher-Eigenverantwortung

EHFG 2013: Survey reveals sizeable gap between citizens’ desire to self care and their access the means to do.
http://www.ehfg.org/fileadmin/user_upload/EHFG-E-PK-Self_care-EPPOSI.pdf
(letöltés: 2013.10.21.)

Megjelenés dátuma: 2013-10-21 14:35:09