HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Angliában célba vennék a gyengén teljesítő GP-ket

A háziorvoslás újonnan kinevezett főellenőre leleplezné a rossz minőségű ellátást. Állítása szerint az alapellátás túl sokáig tűrte az alulteljesítőket.

Steve Field háziorvosi főellenőr egy birminghami GP, akit az egészségügy szabályozásáért felelős Care Quality Commission (CQC ) nevezett ki augusztusban. Bár az angliai háziorvoslást a világ legjobbjai közé sorolja, mégis nagy szórást lát az alapellátás színvonalában. Field egy konferencián elmondta, hogy a CQC háziorvosokat fog toborozni a 2014 áprilisában induló praxis-ellenőrzésekre.

A CQC 600 háziorvosi praxis ellenőrzését végezte el 2013. április óta, ezek 10%-ában súlyos elégtelenségeket talált. 2014 áprilisától a szolgáltatásokat kevesebb, de szélesebb körű standardok szerint mérik majd a Francis vizsgálat ajánlásai értelmében, amelyet a Mid Staffordshire NHS alapítványi tröszt hiányosságairól végeztek. A háziorvosi praxist aszerint fogják értékelni, hogy mennyire biztonságos, válaszadó, jól vezetett, gondoskodó és szakmailag eredményes. A szabályozó testület Anglia 7300 praxisát mind meg kívánja látogatni és az új standardok szerint értékelni.

Field elmondta, hogy a CQC elkötelezett a rossz minőségű ellátás megszüntetésére. A következő évtől kezdődően az ellenőrzések az ellátás specifikus területeire fognak összpontosítani, mint pl. az ügyeleti ellátás és az ellátó-otthonokban nyújtott gyógyszerek, és szükség esetén földrajzi alapon is vizsgálnának problémákat. A megújult ellenőrzési csoportokban helyet foglalna egy GP a szakápolók, a praxis menedzserek és a nem hivatásos szakemberek mellett. Mindez azonban jelentős háziorvosi toborzást követelne meg, és évente 4000 GP órára lenne szükség. (SZL)

Forrás:
Gareth Iacobucci: Poor performers in general practice will be targeted, new inspector tells conference. BMJ, http://www.bmj.com/content/347/bmj.f6339 (letöltés: 2013.10.21.)

Megjelenés dátuma: 2013-10-22 09:59:16