HealthOnline cikkek

Ország: Franciaország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

A mutuelle biztosítók tarifái kedvezőbbek, mint a kiegészítő magánbiztosítókéi - Franciaország

A Francia Statisztikai Kutatóintézet (DREES) vizsgálati adatai szerint Franciaországban a kiegészítő magánbiztosítók 60 éven felüli biztosítottak számára felszámított díjtételei többségükben nőnek, ugyanakkor a kölcsönösségi alapon működő mutuelle biztosítók tarifái változatlanok maradnak vagy csökkennek.

Franciaország Statisztikai Kutatóintézete (DREES) elemzéseket folytat a biztosítási díjtételek alakulásáról, és "A kiegészítő biztosítók hogyan határozzák meg tarifáikat?" című tanulmánya a biztosítók szolgáltatási kínálatáról évente végzett vizsgálaton alapul.

A felmérések eredményei szerint, míg a biztosítótársaságok tagjainak túlnyomó többsége (85 százaléka) tapasztalja, hogy biztosítási díja 60 éves korától fogva gyorsabban kezd emelkedni, ugyanez nem jellemző a mutuelle-k biztosítottaira, sőt az azonos korcsoportba tartozó biztosítottak díjtételeinél csökkenés is tapasztalható a mutuelle biztosítók szociális szolgáltatásai keretében.

A biztosítási díjak ilyen jellegű alakulása csak az egyéni szerződéssel rendelkező biztosítottakat érinti, mivel a kollektív szerződéseknél nem engedélyezett az életkor kritériumként való kijelölése a tarifák meghatározásához.

A DREES vizsgálatai szerint, azoknál a szerződéseknél, melyek tarifái az életkor előrehaladtával növekednek, a díjtétel 75 év fölött egyharmadával meghaladja az idősek számára kedvezőbb feltételű szerződések díjtételeit. Ennek következtében a 60 éven felüliek 60 százaléka áll a mutuelle-k életkortól független fedezete alatt, és csupán 18 százalékuknak van biztosítótársasággal kötött egyéni szerződése.

Mint ahogy ezt a DREES adatai is alátámasztják, a biztosítottak 58 százaléka rendelkezik egyéni szerződéssel, a mutuelle-k ugyanakkor a lakosság közel 70 százalékának nyújtanak fedezetet. (ZLL)

Forrás :
Leroy,M.: Les tarifs des mutuelles plus solidaires que ceux des assureurs. La Mutualité française, 2013.10.14.
http://www.mutualite.fr/L-actualite/Assurance-maladie/Les-tarifs-des-mutuelles-plus-solidaires-que-ceux-des-assureurs
(Letöltés dátuma: 2013.10.22.)

Megjelenés dátuma: 2013-10-24 14:31:55