HealthOnline cikkek

Ország: nemzetközi

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

A magán betegbiztosítási piac alakulása Délkelet-Ázsiában 2020-ig - think: act study 2013

A betegbiztosítási piac Délkelet-Ázsiában igen gyorsan növekszik. A Roland Berger tanácsadó cég 2013-ban megjelenő "Southeast Asia - The new frontier for health insurers" című 44 oldalas tanulmánya bemutatja a térség betegbiztosítási piacát, annak lehetséges alakulását és beszámol a magán betegbiztosítók számára kínálkozó lehetőségekről.

Délkelet-Ázsia lakosainak száma 2010-ben 600 millió körül alakult, ami 1998-hoz képest 30 százalékos növekedésnek fele meg. Az egészségügyi szolgáltatások iránti igény e térségben rendkívül gyorsan növekszik. A teljes egészségügyi kiadás 1998 és 2010 között több mint megkétszereződött és 2010-ben már elérte a 68 milliárd dollárt (1998:28 milliárd dollár), de további erőteljes növekedése prognosztizált. Az egy főre jutó egészségügyi kiadás a régióban 2010-ben 115 dollár körül alakult. A teljes egészségügyi kiadáson belül a magánbiztosításra fordított kiadások aránya 4 százalék (közel 3 milliárd dollár), ami 2020-ig elérheti a 6 százalékot (több mint 10 milliárd dollár). A fenti változásokat elsősorban a lakosságszám folyamatos emelkedése, az egészségügyi költségek meredek és - ami a legfontosabb - az egy főre jutó egészségügyi szolgáltatások fogyasztásának növekedése okozza.

A térség betegbiztosítási szektora általánosságban jó lehetőségeket kínál, bár az nem tűnik immúnisnak bizonyos kihívásokkal szemben, mint például az ügyfélszerzés fellendítése vagy a gyorsan növekvő egészségügyi költségek.

Az egészségügyi piac fejlettsége jelentős eltéréseket mutat Délkelet-Ázsiában. Kambodzsa, Laosz és Mianmar még egy korai fejlődési szakaszban jár, míg a lakosság számára Indonéziában, Vietnamban és a Fülöp-szigeteken már elérhetők az alapvető egészségügyi szolgáltatások. Malajzia és Thaiföld a fejlődést tekintve előrehaladottabb állapotában van és jelenleg magasabb színvonalú ellátás nyújtására fókuszál. Szingapúr piaca a legfejlettebb.

A délkelet-ázsiai középosztály egyre növekvő jóléte a következő 6 évben a betegbiztosítások iránti kereslet növekedésével jár együtt. A lakosság átlagos jövedelme a tanulmány szerint jelentősen javul, így a magasabb szintű egészségügyi ellátások egyre fontosabb szerepet töltenek majd be. A növekvő jólétben élő középosztály közel 70 százaléka a három legnagyobb gazdasági régióban él - Indonézia, Malajzia és Szingapúr -, ami 17 millió magas egészségügyi kiadásokra kész háztartást jelent. Ezek a fogyasztók hajlandóak többet fizetni az egészségügyi ellátásukért, amiért cserébe rövidebb várakozási időt, a legbiztonságosabb és leginkább fejlett orvosi technológia alkalmazását, valamint első osztályú létesítményekben nyújtott magas minőségű ellátást várnak. A tanulmány adatai szerint a délkelet-ázsiai térségben a GDP növekedés 4 és 12 százalék, az egészségügyi kiadások változása hasonló trendet követve 10 százalék körül alakul (1998 és 2010 között 8 százalék; 2005 és 2010 között 12 százalék). Az egyre növekvő igényeknek köszönhetően az egészségügyi kiadások a térségben 2020-ig 173 milliárd dollárra (264 dollár/fő) növekednek és egyre inkább jellemzőbbé válhat a magán betegbiztosítások iránti kereslet. 2020-ra az out-of-pocket kifizetések részaránya várhatóan 38 százalékra csökken (1998:41 százalék).

A piaci változások a délkelet-ázsiai régióban a nemzetközi biztosítótársaságoknak kiváló lehetőségeket kínálnak. A legjövedelmezőbb szegmens az egyéni szerződések piaca, a legnagyobb növekedés azonban a csoportos biztosítások esetében várható. Éves szinten a csoportos biztosítás tíz év óta 20 százalék feletti növekedést mutat. A csoportos biztosításokból származó prémiumbevételek aránya 2010-ben 20 százalékot tett ki, de a tanulmány adatai szerint 2020-ig ez az arány elérheti akár a 45 százalékot is. E szegmensben tudják magukat a nemzetközi betegbiztosítók a legjobban pozicionálni, hiszen a csoportos tarifák kialakítása és optimális menedzselése terén sok tapasztalattal és nagy szakértelemmel bírnak.

A gyors növekedési lehetőségek ellenére a biztosítóknak áraikat megfizethető szinten kell azonban tartaniuk annak érdekében, hogy ne lassítsák a növekedést a piacon. A nyereségesség érdekében három fő tényezőt kell szem előtt tartani: szoros együttműködés kialakítása a helyi egészségügyi szolgáltatókkal, a kárrendezés javítása és az üzemeltetési folyamatok hatékonyságának szem előtt tartása.

A költségmenedzsment esetében nem csak a kártérítések minimalizálására, hanem a megelőzésre is gondolniuk kell. A biztosítók bizonyos módszerek tekintetében árengedményekről, maximált árakról tárgyalhatnak, túlzott összegű számlák esetén kérhetnek második szakvéleményt. Ettől átfogóbb megközelítés már a betegségek korai felismerési rendszerének, a prevenciónak, az egészséges életmódnak a javítása, illetve a magasabb szintű utógondozás nyújtása. (VN)


Roland Berger Strategy Consultants: Southeast Asia - The new frontier for health insurers, 2013
http://www.rolandberger.asia/media/pdf/Roland_Berger_SoutheastAsia-Thenewfrontiersforhealthinsurers_20130913.pdf

Megjelenés dátuma: 2013-10-24 16:35:41