HealthOnline cikkek

Ország: Hollandia

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

A holland kórházakban fogyatkozóban vannak a betegek

Hollandiában a kórházi ellátás volumene csökken, ami összefüggésbe hozható az egészségbiztosítás önrészének növekedésével.

Több éves növekedés után a kórházi ellátás igénybevétele rohamos csökkenést mutat Hollandiában. A jelenségre több magyarázatot is próbáltak adni, pl. hogy a szakorvosok felhagytak a betegek túlkezelésével, a betegek már nem esnek kétségbe apró panaszok miatt, vagy a háziorvos fontosabb szerepet játszik. Azt is feltételezik, hogy az egészségügyi miniszter ellátásra vonatkozó egyezsége valójában működik.

Régebben a kórházak minden évben néhány százalékos növekedést mutattak a betegforgalmi rátákban. Hosszas tárgyalások után a betegforgalom növekedésének arányát az egészségügyi kiadások 2,5%-ában rögzítették. 2013-ban azonban a számok egy szokatlan trendet mutatnak, ahol a volumenek növekedése helyett csökkenés tapasztalható.

Mindez nem hozható összefüggésbe a szakorvosok fizetésével. Az ellátásra vonatkozó megegyezés kiiktatta a szakorvosok pénzügyi érdekét, amely a nagyobb számú beteg ellátásából adódna. A betegforgalom csökkenése azonban nem szerepelt a kórházak kívánság listáján.

A biztosítók hirtelen megfeledkeznek a költekezés 2,5%-os növekedésről és csökkentenék a kórházi kiadásokat. A kórházvezetők és az orvosok szeretnének tenni valamit a betegforgalom csökkenésének megállítása érdekében, de ez hatáskörükön kívül van. A betegek nem jönnek kezelésre, és az otthonmaradó betegektől nem lehet pénzt szerezni.

A jelenség oka valószínűleg abban rejlik, hogy a betegek a lábukkal szavaznak. Az egészségbiztosítás évi önrésze 2012-ben 150 euróról 220 euróra emelkedett, majd 2013-ban hirtelen 350 euróra. A magasabb önrész következtében az emberek kevésbé hajlamosak sürgősségi ellátást igénybe venni kisebb panaszok miatt, és inkább a háziorvosukhoz fordulnak vagy vény nélküli gyógyszereket vesznek. A kérdés felmerül, hogy az emberek a szükséges ellátás nélkül maradnak-e és nem lesz-e később több súlyos beteg annak következtében, hogy nem tudták megfizetni az ellátást. (SZL)

Forrás:
Barend van Liehout: Hospitals are running out of patients. Dutch News, http://www.dutchnews.nl/columns/2013/10/hospitals_are_running_out_of_p.php (letöltés: 2013.10.24.)

Megjelenés dátuma: 2013-10-25 11:17:00