HealthOnline cikkek

Ország: Lengyelország

Témakör: Minőségügy

A lengyelek erősen bírálják országuk egészségügyi rendszerét

Egy nemzetközi felmérés szerint a lengyelek negatívabban értékelik egészségügyi rendszerüket más országokhoz képest.

Az évenként végzett Cercle Sante - Europ Assistance egészségügyi és társadalmi barométer felmérésben megkérték kilenc ország lakosait, hogy értékeljék egészségügyi rendszerüket. A felmérésben az Egyesült Államok és nyolc EU-s ország vett részt: Ausztria, Spanyolország, Egyesült Királyság, Franciaország, Svédország, Németország, Olaszország és Lengyelország. A lengyelek válaszadási mintája egy 2,8 pontos eredményre fordítható le a lehetséges 10 pontból. Bár az eredmény alacsony, 2012-höz képest javulás tapasztalható (2,6 pont).

A felmérésben résztvevő lengyel lakosok 39%-a mondta le vagy halasztotta el saját vagy családtagja egészségügyi ellátását pénzügyi nehézségek miatt. Bár 2012-höz képest (41%) ez az arány alacsonyabb, az összes vizsgált országban mégis a legmagasabb. Szintén a lengyelek ismerik el legkevésbé az orvosok technikai kompetenciáját (4,7 pont az 5,6-es EU átlaghoz képest) és aggódnak leginkább az egészségügyi rendszerük javulásának fenyegetettsége miatt. A felmért lakosok 98%-a aggódik a kezelést megelőző várakozási idők megnövekedése miatt, 96%-a az önköltségek növekedése miatt, 95%-a az ellátás elérhetőségének egyenlőtlensége miatt, 93%-a pedig az orvosi hibák növekedése miatt (ez a legmagasabb arány az olaszokkal és a britekkel együtt).

2012-höz képest azonban jelentősen javult a lengyelek bizalma az egészségügyi hatóságok által a kockázatok korlátozására létrehozott kontrollok iránt, bár még mindig a legalacsonyabb a felmérésben résztvevő országok közül. Arra a kérdésre, hogy melyik a legjobb megoldás az egészségügyi kiadások növekedésének fedezésére, a legtöbb lakos (41%) a magán, a kiegészítő vagy az önkéntes biztosítást említette, 30% az orvosi eljárások árainak növelését, 28% pedig a adózást vagy kötelező járulékokat. (SZL)

Forrás:
Survey: Poles remain highly critical of country's healthcare system. PMR, http://www.ceepharma.com/news/197479/survey-poles-remain-highly-critical-of-country-8217-s-healthcare-system (letöltés: 2013.10.31.)

Megjelenés dátuma: 2013-10-31 12:14:41