HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Forrásallokáció

Csehország: jövőre a kórházak, ápolási és járóbeteg intézmények több támogatásra számíthatnak

A cseh Egészségügyi Minisztérium 2014-ben 10 milliárd koronával többet kíván az egészségügyre fordítani. A pluszforrásokat elsősorban a kórházak, járóbeteg rendelők, ápolási intézmények és gyógyfürdők támogatására kívánja fordítani.

Martin Holcat egészségügyi miniszter november 12-én tett bejelentése értelmében a cseh Egészségügyi Minisztérium 2014-ben növelni fogja a kórházak, járóbeteg rendelők és gyógyfürdők kifizetéseit, és hozzátette, hogy az egészségügyi szektornak a jövő évre 235 milliárd cseh koronát (2573,25 milliárd Ft) - azaz az ideinél 10 milliárd koronával többet - bocsátanak rendelkezésére. A magasabb kifizetéseket az teszi lehetővé, hogy a kormány úgy döntött, a jövő évben növelni fogja az egészségbiztosításba történő állami befizetések (pl. gyermekek, hallgatók, nyugdíjasok és munkanélküliek után) mértékét.

Az Egészségügyi Minisztérium éves rentörlés meghatározza az egészségügyi szolgáltatások árát, az egészségbiztosítóknak ezt az árat mindenképp meg kell fizetniük a szolgáltatóknak, de ennél többet is fizethetnek, amennyiben a szolgáltatóknak sikerül ennél magasabb árakat kialkudniuk.

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy az idei rendelet értelmében a fekvőbeteg intézmények jövőre 4,2 milliárd koronával (45,99 milliárd Ft) magasabb összegben részesülnek, mint az idei évben, a járóbeteg intézmények pedig fél milliárd koronával kapnak többet. A háziorvosok és a fogorvosok esetében a kifizetések növelése minimális lesz, ők az egészségbiztosítókkal tárgyalhatnak a kifizetések emeléséről. Holcat tisztában van azzal, hogy a rendelettel az egészségügyi szolgáltatók nem értenek egyet, de ahhoz, hogy mindenki követelését teljesíteni tudják, 50-60 milliárd koronával (547,5-657 milliárd Ft) többre lenne szükség. Azt is hozzátette: a következő kormány feladata eldönteni, hogy folytatja-e az egészségügyi rendszer stabilizációját, vagy tovább növeli az egészségbiztosításba történő állami befizetések mértékét.
A kórházak, gyógyfürdők, ápolási intézmények, valamint a magán járóbeteg rendelők bírálják a rentörlést. A kórházak sztrájkkal fenyegetőznek.

A fogorvosok már korábban kilátásba helyezték, hogy amennyiben a fogászati szolgáltatások kifizetései a jelenlegi szinten maradnak, kizárják az alapvető fogászati töméseket az állami egészségbiztosítás által térített kezelések közül.

A Cseh Fogorvosok Kamarájának (CSK) elnöke, Pavel Chrz szerint aggasztó a fogtömések támogatásának helyzete. A fogorvosok évente 6,5 millió fogtömést végeznek, és ez a második leggyakoribb kezelés. Az egészségbiztosítók fogtömésenként 220 cseh koronát (2398 Ft) fizetnek, miközben egy fogászati rendelő átlagos költsége egy fogtömés esetében 450 cseh korona (4927,5 Ft). A fogorvosok úgy vélik, hogy a jelenleginél mintegy egyharmaddal nagyobb kifizetésre lenne szükségük az egészségbiztosítóktól.(AZS)

Forrás:
Czech hospitals, spas to get more money for treatments in 2014. Prague Monitor, 2013.november 13.
http://praguemonitor.com/2013/11/13/czech-hospitals-spas-get-more-money-treatments-2014

Dentists demand higher payments from health insurers. Prague Monitor, 2013. november 11.
http://praguemonitor.com/2013/11/11/dentists-demand-higher-payments-health-insurers
(letöltés: 2013.11.18.)

Megjelenés dátuma: 2013-11-18 15:31:42