HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: EU egészségügy

EU: Döntés az egészségügyi vészhelyzetekre való felkészültségre vonatkozóan

Az Európai Parlament és a Tanács 2013. október 22-i döntése megerősíti az egészségügyi vészhelyzetek esetében való fellépés uniós szintű koordinációját.

2013. október 22-én az Európai Parlament és a Tanács Döntést (No. 1082/2013/EU) fogadott el az egész EU-ra kiterjedő egészségügyi vészhelyzetekre való felkészültség fejlesztése, valamint az intézkedések koordinálása céljából. A Döntés 2013. november 6-án lépett hatályba.

Az új rendelkezés fontos lépés az egészségügyi biztonság fejlesztése, valamint az európai polgárok különböző egészségügyi veszélyektől való védelme terén az Európai Unióban. Az új rendelkezés elősegíti a tagállamok felkészülését a jövőbeni járványokra és a fertőző betegségek, kémiai, biológiai vagy környezeti események okozta súlyos határon átnyúló fenyegetésekre.

A Döntés az alábbi főbb pontokat tartalmazza:
- a felkészültség tervezésének megerősítése: a Döntés megerősíti a felkészültség tervezési kapacitását uniós szinten a koordináció hatékonyabbá tétele, a legjobb gyakorlatok és az országos felkészültség megtervezésére vonatkozó információk megosztása révén. A cél annak biztosítása, hogy minden tagállam megfelelően fel tudjon készülni bármilyen krízishelyzetre, és a lehető legcsekélyebb mértékűre csökkentsék bármilyen esemény egészségre, társadalomra és gazdaságra gyakorolt hatását.
- a kockázatértékelés és a határon átívelő veszélyek fejlesztése: a Döntés kockázatértékelést biztosít azokra a veszélyekre, amelyek nem fertőző megbetegedésekből származnak, és amelyek egyetlen uniós hivatalnak sem tartoznak a felelősségi körébe.
- az egészségügyi ellenintézkedések közös megszervezéséhez és végrehajtásához szükséges keretek kialakítása: ez az első alkalom, hogy lehetőséget biztosítanak arra, hogy az EU maga alakítsa ki a gyógyszerészeti rendelkezést a védőoltások és gyógyszerek biztosításának meggyorsítása érdekében bármely egészségügyi vészhelyzet kialakítása esetén, beleértve a járványokat is.
- a válaszlépések uniós szintű koordinációjának megerősítése az Egészségügyi Biztonsági Bizottság szilárd jogi mandátumának biztosításával: a Döntés az Egészségügyi Biztonsági Bizottságnak szilárd törvényi alapot biztosít a felkészültség koordinálásához. Válsághelyzet esetén az Egészségügyi Biztonsági Bizottság gyors döntést tud hozni az országos válaszlépések koordinálásáról, az események lakosság, valamint az egészségügyi szakemberek felé történő kommunikációjáról.(AZS)

Forrás: Decision on serious cross-border threats to health. http://ec.europa.eu/health/preparedness_response/policy/decision/index_en.htm

(letöltés: 2013.11.21.)

Megjelenés dátuma: 2013-11-21 14:13:15