HealthOnline cikkek

Ország: Franciaország

Témakör: Forrásallokáció

Tervek a mutuelle biztosítók hálózathoz való csatlakozására Franciaországban

Franciaországban decemberben dönt az Országgyűlés arról a törvénytervezetről, mely elfogadása esetén lehetőséget teremt a mutuelle-k számára, hogy differenciált támogatást nyújtsanak a velük szerződésben álló egészségügyi szakemberekhez forduló betegek egészségügyi kiadásaihoz.

A törvénytervezet szerint a mutuelle biztosítók - a magánbiztosítók és a gondoskodást nyújtó intézmények gyakorlatához hasonlóan - felhatalmazást nyernének a velük szerződésben álló szakemberekhez forduló betegek kiadásainak differenciált visszatérítésére.

A rendelkezés csak azokat az egészségügyi szakembereket - szemorvosokat, fogorvosokat és hallásjavító eszközökkel foglalkozó szakembereket - érinti, akik tevékenységét a kötelezőbiztosítás 50 százaléknál kisebb mértékben finanszírozza.

Jelenleg még kevés mutuelle-biztosító folytatja tevékenységét hálózati keretek között, de egy felmérés szerint az elkövetkezendő két évben a kiegészítő biztosítók több mint negyede tervezi a hálózatokhoz való csatlakozást. Amennyiben az Országgyűlés megszavazza a törvénytervezetet, a hálózathoz való tartozás kérdése napirendre kerül számos mutuelle biztosítónál, még ha ez nem is jelent prioritást a kiegészítő biztosítás minden részvevője számára.

Franciaországban az Egészségbiztosítás Jövőjével foglalkozó Magas szintű Tanács és a Versenyhivatal közös álláspontja, hogy az egészségügyi hálózatok versenytárgyalásai nyomán létrejövő biztosítási gyakorlat szerepet játszik az egészségügyi segédeszközök - szemüvegek, hallókészülékek - árának csökkenésében. (ZLL)

Forrás :
L'essor des réseaux de soins. Mutualité Française, 2013.11.26.
http://www.mutualite.fr/L-actualite/Kiosque/Revues-de-presse/L-essor-des-reseaux-de-soins
(Letöltés dátuma : 2013.11.28.)

Megjelenés dátuma: 2013-11-28 13:16:23