HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Egészségpolitika

NHS Mandátum 2014/15

A brit kormány és az NHS England hatóság között létrejött mandátum kijelöli az egészségügyi szolgálat jövő évre szóló törekvéseit.

Az NHS England az angol egészségügyi minisztérium végrehajtó szerve, amelyet a 2012-es egészségügyi és szociális törvény értelmében hoztak létre. Az NHS England menedzseli az angliai egészségügyi ellátás költségvetését és felügyeli a szolgáltatások nyújtását és minőségét. Az NHS mandátum fontos szerepet játszik a hatóság stratégiai irányvonalának meghatározásában és demokratikus elszámoltathatóságának biztosításában. A 2014. áprilistól 2015. márciusig szóló mandátum végére az NHS-ben várhatóan érzékelhetők lesznek a pozitív változások. A mandátum célkitűzései azokra a területekre összpontosítnak, melyeket az emberek a legfontosabbnak tartanak. Az öt fő területet:
• A betegség megelőzése, jobb korai diagnózis és kezelés pl. olyan betegségek esetén, mint rák és szívbetegség
• Fennálló fizikai és mentális betegségek menedzselése a jobb életminőség elérésére és az ellátás különböző szereplőinek nagyobb fokú összekapcsolására
• Az emberek segítése a betegségből vagy sérülésből való felépülésben
• A jobb kezelés mellett a jobb ellátás nyújtása; részvét, méltóság és tisztelet elvárása
• Biztonságos ellátás nyújtása - tiszta és biztonságos környezet

A fenti területetek megfelelnek az egészségügyi szolgálat teljesítmény-értékelési keretrendszerének öt részével (NHS Outcomes Framework), amely a következőkből áll:
1. A korai halálozás megelőzése
2. A krónikus betegségben szenvedő emberek életminőségének javítása
3. Az emberek segítése a betegségből vagy sérülésből való felépülésben
4. Annak biztosítása, hogy az embereknek pozitív élményük legyen az ellátásról
5. Az emberek kezelése és ellátása biztonságos környezetben történjen, védelem az elkerülhető ártalomtól*

Az NHS England kihívása, hogy a betegellátás és biztonság terén további fejlődést idézzen elő és megbirkózzon az NHS szolgáltatásokra egyre nehezedő nyomás és kereslet problémájával. Jelentős javulásokat várnak a Francis vizsgálatot követő cselekvésektől, amelyet a Mid Staffordshire NHS alapítványi tröszt hiányosságairól végeztek.

Az NHS England 2014/15-re szóló költségvetése 97,952 millió font, tőkeköltségvetése 320 millió font. Az állami finanszírozásra nehezedő nyomás következtében fontosnak tartják, hogy a mandátumot a rendelkezésre álló forrásokból valósítsák meg. Ezért az NHS England célja a megfelelő pénzügyi menedzsment biztosítása és a pénzérték javítása az egész NHS-ben. Az NHS a legnagyobb állami szolgálat az országban, amely a nemzeti jövedelem 8%-át teszi ki. Az NHS hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez nemcsak a lakosság egészségügyi szükségleteinek kielégítése és a gazdaságilag aktív lakosság egészségben tartása kapcsán, hanem az élettudományok támogatása révén is az új technológiák befogadásával ás terjesztésével, valamint az innováció és szakértelem nemzetközi exportálásával. (SZL)

Forrás:
A mandate from the Government to NHS England: April 2014 to March 2015. Department of Health, http://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/256406/Mandate_14_15.pdf (letöltés: 2013.11.27.)

* NHS Outcomes Framework 2012-13
http://www.dh.gov.uk/en/Publicationsandstatistics/Publications/PublicationsPolicyAndGuidance/DH_131700

Megjelenés dátuma: 2013-11-29 13:24:43