HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Csehország: a Képviselőház támogatja az egészségbiztosításba történő állami befizetés növelését

A Cseh Képviselőház megszavazta az állam által egyes lakosságcsoportok (gyermekek, nyugdíjasok, munkanélküliek) után fizetett egészségbiztosítási hozzájárulás mértékének növelésére irányuló törvényjavaslatot.

A Cseh Képviselőház 2013. november 27-én megszavazta a kormány törvényjavaslatát az állam által egyes lakosságcsoportok után fizetett egészségbiztosítási hozzájárulás éves szinten 4,7 milliárd cseh koronával (51,9 milliárd Ft) történő növeléséről. Az intézkedés novemberben fog hatályba lépni, miután a Szenátus is megszavazta.

A Képviselőház pozitív döntése várható volt, mivel a születőben lévő kormánykoalíció mindhárom pártja - a Szociáldemokraták (CSSD), az ANO (centrista-liberális párt, mely az Elégedetlen Polgárok Akciója mozgalomból szerveződött) és a Kereszténydemokraták (KDU-CSL) - már korábban is kifejezte támogatását.

Az elfogadott törvényjavaslat értelmében az állam által az egyes csoportok (így pl. a gyermekek, nyugdíjasok, munkanélküliek stb.) után fizetett egészségbiztosítási hozzájárulás mértéke fejenként 64 cseh koronával (706,56 Ft), azaz havi 787 koronára (8688,58 Ft) emelkedik. Az állam által fizetett járulék emelését Jiri Rusnok, a leköszönő ügyvezető kormányfő javasolta, az egészségügyi szektor kedvezőtlen pénzügyi helyzetének javítására.

Martin Holcat egészségügyi miniszter elmondta, hogy az Egészségügyi Minisztérium egészségügyi kifizetésekre vonatkozó direktívája, amely meghatározza az egészségügyi kezelések árait a 2014-es évre vonatkozóan, már az egészségbiztosításba történő állami befizetések megemelt összegével számol.

Rostislav Vyzula (ANO) szerint az állam a mintegy 10 millió lakosságszámú Csehország kb. 6 millió lakosa után fizet egészségbiztosítási hozzájárulást, és a hozzájárulás mértéke évek óta nem emelkedett.

Sona Markova, a Kommunista Párt (KSCM) képviselője azonban úgy véli, hogy ez az intézkedés csak ideiglenes stabilizációt jelenthet az egészségügyi szektor számára, ezért az állam által fizetett egészségbiztosítási hozzájárulás mértékének automatikus emelését javasolja.

Leos Heger korábbi egészségügyi miniszter (a TOP 09 tagja) szerint azonban inkább a hatékonyság növelésére lenne szükség az egészségügyi szektorban, mint további forrásbevonásra.(AZS)

Forrás: MPs support law raising state health insurance payments. Prague Monitor, 2013. november 28. http://praguemonitor.com/2013/11/28/mps-support-law-raising-state-health-insurance-payments

(letöltés: 2013.11.02.)

Megjelenés dátuma: 2013-12-02 14:08:41