HealthOnline cikkek

Ország: Németország

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

2013-as tanulmány a német kórházak gazdasági helyzetéről

A Rajna-Vesztfália Gazdaságkutató Intézet tanulmányában a német kórházak gazdasági helyzetének alakulását mutatja be a 2011-es és 2012-es években. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a gazdasági helyzet egyetlen régióban sem javult, hanem érezhetően rosszabbodott.

A német kórházak gazdasági helyzetéről szóló 2013-as Krankenhaus Rating Report című tanulmány a Rajna-Vesztfália Gazdaságkutató Intézet, az Institute for Healthcare Business Kft. és az Accenture tanácsadó cég közös együttműködésével készült. A tanulmány 645 kórház 2010-es és 254 kórház 2011-es éves pénzügyi jelentésen alapul. Az eredmények azt mutatják, hogy a német kórházak gazdasági helyzete 2011-ben és 2012-ben érezhetően rosszabbodott, csaknem minden harmadik kórház veszteségessé vált. Bár a 2013-as és 2014-es pénzügyi támogatás stabilizálni látszik a kórházak helyzetét, középtávon továbbra is feszült marad a helyzet.

A költségek csökkentése érdekében egyre nagyobb a koncentrálódás a kórházak körében, 1991 óta egyértelmű tendencia a kórházak számának csökkenése. Míg Németországban 1991-ben 2411 kórház volt található, 2012-re számuk 2017-re csökkent, azaz 394 intézmény fuzionált vagy szűnt meg, ami 16 százalékos csökkenésnek felel meg. Az ágyak számának csökkenése az említett időszakban ennél is szembetűnőbb (1991: 666 ezer ágy; 2012: 501 ezer ágy), azaz 1991-hez viszonyítva 2012-ben 25 százalékkal kevesebb ágy volt található a német kórházakban. Az ágyszám csökkenést a 100 ezer lakosra jutó ágyak száma még ennél is jobban szemlélteti: míg 1991-ben 832 ágy jutott 100 ezer lakosra, 2012-ben már csak 612. A kórházi szektorban lezajló kapacitáscsökkentés különösen a rendelkezésre álló ágyak esetében válik nyilvánvalóvá, mivel a kórházak számának csökkenésében a fúziók is jelentős szerepet játszanak.

A német kórházak gazdasági helyzete 2011-ben és 2012-ben egyetlen régióban sem javult, hanem érezhetően rosszabbodott. 2010-ben még csupán a kórházak 16 százaléka zárta az évet veszteséggel, 2011-ben ez az arány csaknem 30 százalékra növekedett: a kórházak 13 százalékát veszélyeztette ekkor fokozott fizetésképtelenség (2010-ben ez az arány 10 százalék volt) és a kórházak további 14 százaléka esetében állt fenn a fizetésképtelenség kialakulásának enyhe veszélye. A becslések szerint 2020-ig a kórházak közel 19 százalékát veszélyeztetheti fokozott fizetésképtelenség.

A kórházak gazdasági helyzete regionálisan igen eltérő. Az új szövetségi tartományokban jellemzően jobb, mint a volt NSZK területén. Ez többek között annak köszönhető, hogy a csatlakozást követően a volt NDK területén sor került a fekvőbeteg szektor átrendezésére és ezért itt jelenleg már kevesebb a fölös kapacitás. Országos szinten a veszteséges kórházak Németországban gyakran tőkeerős önkormányzatok területein találhatóak, amelyek ellensúlyozni képesek a veszteséget és így itt alacsonyabb a megtakarítások iránti kényszer. A tulajdonosi struktúrát szem előtt tartva elmondható, hogy az állami tulajdonban lévő kórházak 21 százaléka volt kitéve fokozott fizetésképtelenség veszélyének, ezzel szemben a for-profit magán (2 százalék) és az egyházi non-profit kórházak esetében (14 százalék) a fizetésképtelenség veszélye alacsonyabb. Az egyházi nonprofit kórházaknál szembetűnő a helyzet rosszabbodása, mivel hosszú éveken át a minősítés terén a for-profit magán kórházakhoz hasonlóan jó minősítést értek el. A keletnémet területen fekvő állami kórházak körében a fokozott fizetésképtelenség veszélye jellemzően alacsony (8 százalék).

A kórházak az elmúlt években elsősorban a kezelt esetek számának növelésével (akár szükségtelen ellátás nyújtásával is) igyekeztek bevételüket fokozni és a költségeiket fedezni. A német kórházakat sújtó gazdasági nehézségek miatt a túlélés reményében mára egyre jellemzőbbé vállnak a társulások.

A szövetségi kormány tervei szerint 2013-ban és 2014-ben 1,1 milliárd euróval támogatja a kórházakat, ami a kórházak helyzetét ideiglenesen stabilizálhatja, bár az további ellenintézkedések nélkül 2015-től ismét kiéleződhet. Számos kórház küzd ugyanis már jelenleg is a növekvő személyi és működési költségekkel, az alacsony kihasználtsággal. A kialakult helyzetet csak tovább súlyosbítja, hogy a szövetségi tartományok évek óta elhanyagolják beruházási kötelezettségeiket és így ezen a területen 15 milliárd euró beruházási hiány halmozódott fel. Ennek következtében a kórházak nem képesek létesítményeiket modernizálni, ami tovább nehezíti a hatékony munkavégzést. (VN)

Forrás: Augurzky et al: Krankenhaus Rating Report 2013 - Der Trend zu großen Klinikverbünden setzt sich fort, Rheinisch-Westfälische Institut für Wirtschaftsforschung

Megjelenés dátuma: 2013-11-29 10:14:58