HealthOnline cikkek

Ország: Belgium

Témakör: Egészségügyi dolgozók

A hallgatói létszámkorlátozást részlegesen feloldó intézkedés Belgiumban

Laurette Onkelinx, egészségügyi miniszter asszony december elején bejelentette, hogy a jövő évtől megszűnik az orvoshiánnyal küzdő szakterületekkel kapcsolatos képzésre jelentkező hallgatók számának korlátozása Belgiumban.

Belgium Minisztertanácsa jóváhagyta azt a rendelettervezetet, melynek értelmében megszűnik az orvoshiánnyal küzdő szakterületeket választó orvostanhallgatók képzésének korlátozása. A hallgatói létszám 1998-ban bevezetett és 2004 óta tartó korlátozása bizonyos területeken nagy arányú orvoshiányhoz vezetett.

Az országban a szövetségi kormány hatáskörébe tartozik a hallgatói létszám meghatározása, és ez a kontingens a különböző közösségek képzési gyakorlatában jelentkezik. Az orvosok csak az egyetemi tanulmányaik végén kapott biztosítási számmal praktizálhatnak, melynek révén szolgáltatásaik biztosítási fedezetben részesülnek. Az előrejelzések szerint 2020-ban 1230 friss diplomás orvos kap majd biztosítási számot, 738-an a flamand, 492-en a franciaajkú közösség ellátására.

Az eddigi kontingens-meghatározás nyomán túlképzés jelentkezett bizonyos specializációknál, ugyanakkor hiány lépett fel más területeken, így különösen az általános orvosi gyakorlatban (a hiány számokban kifejezve: a franciaajkú közösségeknél 96, Flandriában 361).

Az egészségügyi miniszter asszony a helyzet ismeretében tett javaslatot az orvosképzést összességében érintő kvóták megtartása mellett,az orvoshiánnyal küzdő szakterületek kvótáinak eltörlésére. Az intézkedés pozitív hatása már a jövő évben érzékelhető lesz az ilyen tanulmányokat választó hallgatók számára. (ZLL)

Forrás: - Le contingement disparaît pour les spécialités médicales en pénurie. RTL, 2013.10.06.
http://www.rtl.be/info/belgique/politique/1053050/numerus-clausus-le-contingentement-disparait-pour-les-specialites-medicales-en-penurie
(Letöltés dátuma: 2013.12.07.)

Megjelenés dátuma: 2013-12-07 13:14:00