HealthOnline cikkek

Ország: Németország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

A német betegpénztárak többlete 12 hónapon belül 65 százalékkal csökkent

A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium által közölt adatok szerint a német kötelező betegbiztosítás pénzügyi mérlege 2013 első három negyedévében 990 millió euró hiányt mutat, a betegbiztosítás pénzügyi tartalékai jelenleg 27,6 milliárd eurót tesznek ki.

A kötelező betegpénztárak a január és szeptember közötti időszakban 1,47 milliárd euró többletet tudtak kigazdálkodni, azaz 146,5 milliárd eurós bevétellel szemben 145 milliárd eurós kiadás áll a mérlegükben, adta hírül a Szövetségi Egészségügyi Minisztérium. Az Egészségügyi Alap az említett időszakot 2,46 milliárd euró szezonális hiánnyal zárta, ám az Alap költségvetése az év második felében esedékes egyszeri kifizetéseknek köszönhetően (pl. karácsonyi juttatások) javul és így év végéig mérlege pozitívan alakulhat. Az Egészségbiztosítási Alap és a kötelező betegpénztárak pénzügyi tartalékai jelenleg 27,6 milliárd eurót tesznek ki, melyből 17 milliárd a pénztáraknál és 10,6 milliárd az Egészségügyi Alapnál halmozódott fel.

Az első három negyedévében a kötelező betegbiztosítás egy biztosítottra jutó kiadásai összességében 4,8 százalékkal, az egy biztosítottra jutó fekvőbeteg kiadások 3,5 százalékkal növekedtek. A pénztárak ambuláns ellátással kapcsolatos kiadásai azonos időszakban 10,7 százalékkal emelkedtek, ami a honoráriumok éves regionális kiigazításával és a vizitdíj megszűnésével magyarázható. A kiadások növekedése azonban nem járt együtt az orvosi honoráriumok növekedésével, az a praxisokban az orvosok bürokratikus teendőinek csökkenését idézte elő.

A Kötelező Betegbiztosítás Csúcsszövetségének véleménye szerint a 2013-as kedvező pénzügyi mutatók láttán fontos szem előtt tartani azt a tényt is, hogy a német betegpénztárak többlete az előző év azonos időszakához képest 4,1 milliárd euróról 1,5 milliárd euróra apadt, azaz 65 százalékkal csökkent. Ez véleményük szerint az Egészségügyi Alap és a betegpénztárak esetében egy kihívásokkal teli jövőképet sejtet. (VN)

Forrás:
Bundesministerium für Gesundheit: Finanzergebnisse im 1. bis 3. Quartal 2013 - Krankenkassen verbuchen weiterhin Überschüsse
http://www.bmg.bund.de/ministerium/presse/pressemitteilungen/2013-04/finanzergebnisse-1-bis-3-quartal-2013.html

GKV-Spitzenverband: Überschüsse der Kassen innerhalb von 12 Monaten um 65 Prozent geschrumpft http://www.gkv-spitzenverband.de/presse/pressemitteilungen_und_statements/pressemitteilung_96960.jsp
Letöltés dátuma: 2013.12.10.

Megjelenés dátuma: 2013-12-09 14:39:07