HealthOnline cikkek

Ország: Franciaország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Terv az egyetemisták kiegészítő biztosításának általánossá tételére Franciaországban

Az egyetemisták egészségbiztosításának szenátusbeli megvitatásán, Geneviéve Fioraso, a felsőoktatás és a kutatások irányítását ellátó miniszter 2014-re akciótervet jelentett be a hallgatók egészségének előmozdítása érdekében.

Az intézkedés sürgősségét az egyetemisták legnagyobb mutuelle biztosítója (LMDE) által folytatott felmérés is alátámasztja, mivel e szerint a felsőoktatásban részesülő hallgatók 34 százaléka szükség esetén sem fordul orvoshoz, és 19 százalékuknak nincs kiegészítő biztosítása. A kiegészítő biztosítással nem rendelkezők aránya elérheti a 40 százalékot is azoknál, ahol a szülők havi keresete 1500 euró alatt marad.

A kormány ennek ismeretében általánossá akarja tenni a hallgatók kiegészítő biztosítási fedezetét. Az LMDE kezdeményezi, hogy a hallgatók automatikusan jogosulttá váljanak a kiegészítő biztosítás megkötéséhez a rászorulók számára nyújtott segélyre.

A diákok legnagyobb mutuelle-je üdvözölte az akcióterv bejelentését, és a hallgatói igényeknek megfelelő megvalósításához a mutuelle-k és a hallgatói szervezetek támogatását kéri, különös tekintettel az egyetemisták egészségügyi ellátását biztosító "Egészség Campus"-ok létrehozatalára. Ez olyan egyetemi egészségügyi központok felállítását jelentené, melyek számos szakterületet fognak át, és a kötelező biztosítás tarifái szerint nyújtott szolgáltatásaikat a hallgatók a harmadik fél általi térítés mellett vehetnék igénybe.

Az egészségbiztosítás egyetemi hallgatók számára való jobb elérhetőségét, az LMDE az alábbi megoldásokban látja:
- több évre szóló tagság az éves utánjárás elkerülése érdekében,
- a hallgatói rendszer egyetlen operátor általi működtetése,
- az egészségbiztosítás kiterjesztése a felsőoktatás minden hallgatójára, a levelező képzésben részt vevőkre, a doktoranduszokra és a gyakornokokra is. (ZLL)

Forrás:
Thomazeau,A-M. : Un Plan Etudiant pour 2014. Viva Presse, 2013.12.09.
http://www.viva.presse.fr/un-plan-etudiant-pour-2014-168648
(Letöltés dátuma: 2013.12.10.)

Megjelenés dátuma: 2013-12-12 16:31:39