HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Minőségügy

A skót egészségügy nem teljesít jobban az angolnál a magasabb költekezés ellenére

Az európai egészségügyi rendszereket összehasonlító tanulmány szerint Angliához viszonyítva Skócia többet költ egészségügyre, mégis elhanyagolható teljesítménybeli különbség áll fenn az Egyesült Királyság két országa között.

Az évenként megjelenő Euro Health Consumer Index 2013-as jelentése 35 európai egészségügyi rendszert vet össze 48 indikátor alapján, köztük a várakozási idők, eredmények, elérhetőség, megelőzés és betegjogok.

A vizsgálat szerint Anglia és Skócia egyaránt lemarad a legtöbb nyugat-európai ország egészségügyének teljesítményétől, bár megelőzi a közép- és kelet-európai országokat. Csak a pénzügyileg sújtott országok teljesítettek náluk rosszabbul: Olaszország, Spanyolország, Görögország, Írország, Portugália és Ciprus.

Az Euro Health Consumer Index idén először értékeli az NHS Scotland-ot az Egyesült Királyságtól különállóan. Az eredmények szerint bár Skócia jelentősen többet költ egészségügyre Angliánál, ez nem nagyon mutatkozik meg a teljesítményben. A 48 indikátorból 36-ban volt azonos az angol és a skót teljesítmény. A rangsorolásban ismét Hollandia került az első helyre, a maximálisan elérhető 1000 pontból 870 ponttal. Ezt követte Svájc, Izland, Dánia, Norvégia és Belgium. Az NHS Scotland 719 pontot ért el és a 13. helyen végzett, míg az NHS England 718 pontot szerzett és a 14. lett.

A kutatást végző Health Consumer Powerhouse szerint Skócia egy főre jutó egészségügyi kiadásai 10%-kal magasabbak Angliához viszonyítva, ennek magyarázatául a szív- és érrendszeri betegségek, az alkohol és más életmódbeli tényezők szolgálhatnak. De mivel nincs jelentős különbség a két ország teljesítményében, egyértelművé válik, hogy az egészségügyi ellátás nem pusztán pénz kérdése.

A hetedszer megjelenő jelentés rámutat a gazdag és a szegény országok között fennálló egyre nagyobb különbségekre, bár összességében az európai egészségügy minden évben javulást mutat. A jelentés kiemeli még a betegek megerősödését és nagyobb fokú felelősségvállalását (empowerment). A betegjogi törvénykezés és a betegeknek a politikaalkotásban való részvétele elterjedté vált Európa-szerte. (SZL)

Forrás:
Jacqui Wise: Scottish healthcare performs no better than England despite higher spending, report finds. BMJ, http://www.bmj.com/content/347/bmj.f7241 (letöltés: 2013.12.11.)

Megjelenés dátuma: 2013-12-13 10:39:35