HealthOnline cikkek

Ország: Belgium

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Változások várhatóak a kórházak finanszírozásában Belgiumban

Laurette Onkelinx, egészségügyi miniszter a kórházak finanszírozására vonatkozó reformtervet terjesztett október 26-án a belga kormány elé.

Belgiumban elfogadásra került Laurette Onkelinx miniszter asszony kórházi finanszírozásra vonatkozó reformterve, mely azért vált sürgetővé, mivel az utóbbi időben egyre nagyobb feszültség jelentkezett a kórházak vezetése és szolgáltatói között a bérkövetelések és a keresetek közötti eltérések miatt.

Jelenleg hat forrásból történik a belga kórházak finanszírozása:
1) a működési költségeknek az Állam által történő finanszírozása, mely fedezi az üzemeltetési költségeket és az amortizációt,
2) a klinikai költségekre (az orvosok és más szolgáltatók honoráriuma) a kórházi költségvetés 40 százalékáig terjedő összeg
3) a kórházi kórképek alapján kalkulált gyógyszerátalány
4) az INAMI országos egészségbiztosító által a szolgáltatóknak folyósított átalány, melynek egy részét a kórház a képalkotó eljárásokra és a laboratóriumi vizsgálatokra fordítja
5) a betegek önrészfizetése
6) saját kórházi források, ingatlanállomány, adományok, stb.

Az egészségügyi miniszter asszony szerint az aktuális kórházfinanszírozás ugyan számos pozitív sajátossággal rendelkezik, ugyanakkor gyenge oldala komplexitásában rejlik. A tervezett reformok célja.a rendszer fenntarthatóságának biztosítása és az ellátás hozzáférhetőségének, minőségének és átláthatóságának fokozása a lakosság elöregedését jelző tendenciák figyelembe vétele mellett.

A reform előkészítésére a különböző partnerek - a Népegészségügyi Szövetségi Szolgálat, az INAMI egészségbiztosító, a Belga Egészségügyi Kutatóközpont - munkatársai 2013 novembere és 2014 szeptembere között fognak konzultációkat folytatni.

A 2014-es év során a terv validálása és jogi kereteinek megteremtése fogja megelőzni a reform 2016-2017-re tervezett progresszív bevezetését. (ZLL)

Forrás:
Franchomme,N.:Le financement hospitalier prochainement réformé ! 2013.10.27.
http://www.dhnet.be/actu/belgique/le-financement-hospitalier-prochainement-reforme-5269e7ec35708def0d935183
(Letöltés dátuma : 2013.12.13.)

Megjelenés dátuma: 2013-12-13 11:37:06