HealthOnline cikkek

Ország: Franciaország

Témakör: Minőségügy

Idősek gyógyszerfogyasztása - Franciaország

Franciaországban a lakosság gyógyszerfogyasztása igen magas (évente 48 doboz/fő), és ez a 80 éven felülieknél naponta hét-tíz gyógyszer szedését is jelentheti.

Egy december 12-én, Marisol Touraine egészségügyi miniszter elé terjesztett jelentés adatai szerint a gyógyszertárban forgalmazott szerek 40 százalékát a 65 éven felüliek fogyasztják, akik a lakosság mindössze 16 százalékát képezik. Az életkor előrehaladtával a gyógyszerfogyasztás tendenciája még tovább fokozódik, mivel az EHPAD intézményekben (az önálló életvitelre nem képes időseket ellátó otthonokban) kezelt idősek átlagosan hétféle gyógyszert vesznek be naponta.

A túlzott gyógyszerfogyasztás – szakértői vélemény szerint – egészségkárosodást is okozhat, mivel ötnél többféle gyógyszer szedésekor potenciálisan kölcsönhatás léphet fel, és ez megnövelheti az iatrogén ártalmak kockázatát. Becslések szerint az ilyen gyógyszerkölcsönhatások miatt kerül sor a hospitalizációk több mint tíz százalékára a 65 éven felüliek, illetve közel húsz százalékára a 80 éven felüliek esetében, ugyanakkor az iatrogén ártalmak 30-60 százaléka elkerülhető lenne a gyógyszereléssel kapcsolatos előzmények fokozott figyelembevételével. (ZLL)

Forrás:
Bègue,B.: Une personne âgée prend en moyenne sept médicaments par jour. Viva Presse, 2013.12.12.
http://www.viva.presse.fr/une-personne-agee-prend-en-moyenne-sept-medicaments-par-jour-168675
(Letöltés dátuma: 2013.12.17.)


Megjelenés dátuma: 2013-12-18 10:07:58