HealthOnline cikkek

Ország: Románia

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Büntethetik jövőre a betegekkel gyógyszert, egészségügyi fogyóanyagokat és eszközöket megvásároltató román kórházakat

Romániában 2014-től szigorúan büntethetik azokat a kórházakat, amelyek betegeiket a gyógyszerek, kezeléséhez szükséges egészségügyi fogyóanyagok és eszközök megvásárlására kötelezik.

Romániában 2014-től az eddigieknél szigorúbban kezelik majd a kórházi gyógyszerek és egészségügyi fogyóanyagok beszerzését. Azokkal a kórházakkal szemben szankciókat helyeztek kilátásba, amelyekben a betegekkel megvásároltatják a szükséges gyógyszereket, a kezeléséhez szükséges egészségügyi fogyóanyagokat és eszközöket, miközben az ellátás költségeit az Országos Egészségbiztosító Pénztárral (CNAS) elszámoltatják. A jövő év egyik fontos célkitűzésének tekinthető Romániában, hogy egyetlen biztosított személy se legyen kénytelen gyógyszereket vásárolni a kórházi kezelés ideje alatt.

Cristian Buşoi, a CNAS elnökének nyilatkozata szerint a román kórházak esetében a két legnagyobb költségtételt a személyzettel járó költségek, illetve a túl hosszú ideig tartó, indokolatlan kórházi beutalásokkal járó kiadások jelentik. Azokban a kórházakban, amelyekben a betegeket nem küldik gyógyszereket vásárolni, általában a költségek 70 százalékát - ami egyes esetekben akár 85-95 százalékot is elérhet - a személyzettel járó költségek, 10 százalékát pedig a gyógyszerekre fordított kiadások adják. Az elnök véleménye szerint a kórházvezetőknek sürgősen fel kell hagyniuk a nem indokolt kezelésekkel, illetve a nem megfelelő beszerzésekkel.

Az elnök leszögezte, hogy csak azok a kórházak mentesülnek a szankciók alól, amelyekben a fent említett módszer nem mindennapos gyakorlat.

Hangsúlyozta azt is, hogy 2014-től alacsonyabb összegeket fognak kiutalni a magánkórházaknak. (VN)

Forrás:
Nyugati Jelen: 2014-től büntetik a pácienseket gyógyszerek megvásárlására kötelező kórházakat
http://www.nyugatijelen.com/kronika/belfold/2014_tol_buntetik_a_pacienseket_gyogyszerek_megvasarlasara_kotelezo_korhazakat.php
Letöltés ideje: 2013.12.18.

Megjelenés dátuma: 2013-12-18 11:10:37