HealthOnline cikkek

Ország: EU

Témakör: EU egészségügy

Európai Unió szintű megállapodás az elektromos cigaretta szabályozásáról

Az Európai Unió litván elnökségének közleménye szerint megállapodás született az Európai Parlament és a tagországok között az elektromos cigaretta alkalmazásának szabályozásáról és a dohányzás korlátozására szolgáló figyelmeztetések cigarettacsomagokon való feltüntetésének módjáról.

A megállapodás szerint az elektromos cigaretta alkalmazásának szabályozása egy új, dohányzással kapcsolatos jogszabályi körbe fog tartozni, de azok a tagországok, ahol az új típusú cigarettát már gyógyszernek minősülő készítménynek tekintik, továbbra is előírhatják kizárólagos gyógyszertári forgalmazását, ugyanúgy mint a nikotinhelyettesítő termékekét.

Az elektromos cigaretta forgalomba hozatalához a gyártóknak engedélyért kell folyamodniuk, és termékük fiatalkorúak számára nem lesz kiadható.

Az Európai Parlament elgondolásának megfelelően, a 2 ml-ben maximált kapacitású újratölthető patronokban a nikotinkoncentráció 20 mg/ml-re lesz korlátozva.

Két évvel a megállapodás végleges szövegének elfogadása után, az Európai Bizottságnak jelentést kell készítenie az e-cigaretta egészségi kockázatával kapcsolatos tapasztalatokról. Jelenleg Európában 7 millióan dohányoznak ilyen módon.

A dohányzással szembeni fellépés keretében, a megállapodás előírja, hogy a cigarettásdobozok csomagolási felületének 65 százalékán a dohányzás egészségkárosító hatásával kapcsolatos figyelmeztetéseket kell elhelyezni, és 2020-ig be kell szüntetni az aromatizált, így pl. a mentolos cigaretták forgalmazását.

A direktíva törvényerőre emelkedéséhez még a tagországok támogatása és az Európai Parlament jóváhagyása szükséges, de ez után a tagállamoknak két éven belül intézkedniük kell a jogszabálynak a saját joggyakorlatukba való átültetéséről.

Az Európai Unióban a dohányzás évente körülbelül 700 000 halálesethez vezet, és ezzel első helyen szerepel az elkerülhető halálokok között. A dohányzás leküzdésére 2002 és 2012 között hozott intézkedések, a dohányosok arányának 40 százalékról 28 százalékra való csökkenését eredményezték Európában. (ZLL)

Forrás :
Accord européen pour encadrer le vapotage et lutter contre le tabagisme. La Libre Belgique, 2013.12.18.
http://www.lalibre.be/dernieres-depeches/afp/accord-europeen-pour-encadrer-le-vapotage-et-lutter-contre-le-tabagisme-52b1c07635701baedaa3aa23
(Letöltés dátuma : 2013.12.19.)

Megjelenés dátuma: 2013-12-19 14:14:54