HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Gyógyszerek

Két évre befagyasztják az angliai NHS gyógyszerköltségeit

Az NHS öt évre szóló megállapodást kötött a brit gyógyszeriparral a gyógyszerárak szabályozására.

Az angol egészségügyi szolgálat originál gyógyszereinek (branded medicines) kiadásai két évig szinten maradnak, az azt követő három évben pedig 2%-nál kisebb mértékben emelkednek. A gyógyszeriparral kötött megállapodás 2014. január 1-től lép életbe.

Az Egyesült Királyság gyógyszer-szabályozási rendszere (Pharmaceutical Price Regulation Scheme) egy önkéntes alapú megállapodás a brit gyógyszeripar (ABPI) és az egészségügyi minisztérium között. Ez az első alkalom, hogy a kormány határt szabott az NHS gyógyszer-költekezésének.

Az egészségügyi minisztérium szerint az új megállapodás stabilitást és kiszámíthatóságot nyújt a kormány és az ipar számára. A gyógyszeripar azonban úgy véli, hogy az intézkedés elriaszthatja a kutatásba való befektetést és megfoszthatja a betegeket a legújabb kezelési módoktól. A megállapodás több hónapos tárgyalást követően jött létre, amelyet az ABPI úgy jellemzett, mint az eddigi legbonyolultabbat.

Az NHS 2011/12-ben kb. 12 milliárd fontot költött originál gyógyszerekre, és idáig a gyógyszerárak minden évben 5%-kal növekedtek. Az önkéntes rendszerhez nem csatlakozó vállalatok számára is történtek törvényi változások, miszerint az originál gyógyszerárak 15%-os csökkentését kell végrehajtaniuk. Jelenleg az Egyesült Királyságban használt originál gyógyszerek kb. 10%-át forgalmazzák olyan vállalatok, amelyek nem vesznek részt az önkéntes rendszerben. A gyógyszeripar szerint az árcsökkentés nem indokolt, mivel Európában a brit gyógyszerek árai a legalacsonyabbak

A jelenlegi gyógyszer-szabályozási rendszert felváltó értékalapú árazás 2014. januárban kezdődött volna a National Institute for Health and Care Excellence (NICE) felügyeletével, az egészségügyi minisztérium azonban 2014 őszére halasztotta, egy nyilvános konzultációt követően. Az új "értékalapú árazási" rendszer értelmében a NICE helyett az orvos dönti el, hogy egy beteg részesüljön-e egy gyógyszerben, és minden új gyógyszer esetében az NHS a gyártóval állapodik meg az árakról. Az árazásban nem csak azt veszik figyelembe, hogy klinikailag mennyire hatásos a gyógyszer, hanem azt is, hogy milyen más kezelések állnak rendelkezésre és mennyire innovatív volt a gyártó a termék készítésében. Az új rendszer várhatóan ösztönzi az úttörő gyógyszerek fejlesztését olyan területeken, ahol a szükségletek kielégítetlenül maradtak. (SZL)

Forrás:
Jacqui Wise: NHS spending on drugs is frozen for two years under price deal. BMJ, http://www.bmj.com/content/347/bmj.f6731
NICE "central" to value-based pricing of medicines. NICE, http://www.nice.org.uk/newsroom/news/NICECentralToValueBasedPricingOfMedicines.jsp (letöltés: 2013.12.19.)

Megjelenés dátuma: 2013-12-21 10:21:32