HealthOnline cikkek

Ország: Ausztrália

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Javaslat a háziorvosi co-payment bevezetésére Ausztráliában

Az önrész bevezetésével az állami finanszírozással működő, teljes lefedettséget biztosító Medicare működőképességét kívánják biztosítani.

Az Ausztrál Egészségügyi Kutatóintézet javaslatot tett a kormány pénzügyi felügyeleti bizottságának a háziorvosi vizitek hat dollár értékű önrészének bevezetéséről. A javaslat nyomán felmerültek olyan félelmek, hogy a kisebb panaszokkal jelentkező betegek vagy egyáltalán nem fordulnak segítségért betegség esetén, vagy a kórházak sürgősségi osztályát keresik fel a háziorvosi co-payment elkerülésére.

Terry Barnes, a jelentés szerzője és Tony Abbott miniszterelnök korábbi tanácsadója szerint ez leginkább úgy akadályozható meg, hogy lehetővé teszik a sürgősségi osztályt felkereső betegek egyenértékű vizitdíjának felszámítását is. Barnes úgy véli, kicsi annak a valószínűsége, hogy egy kis összeg fizetése megakadályozná az embereket abban, hogy orvoshoz forduljanak. Mindezzel az árérzékenységet szeretnék növelni az emberekben, a co-payment szintje pedig nem haladja meg egy hamburger menü vagy egy korsó sör árát.

A jelentés javaslata a díjfizetés számát maximum 12-ben határozza meg, amely éves szinten 72 dollár többletterhet jelentene. Az orvosoknak jogában állna felmentést adni a betegeknek pénzügyi nehézségek esetén.

Az ausztrál szövetségi kormány szerint több javaslat van terítéken a vizitdíj bevezetésével kapcsolatban, de még nem született döntés az ügyben. Peter Dutton egészségügyi miniszter nyilatkozatában kifejtette, hogy a kormány az egészségügy olyan finanszírozása mellett kötelezi el magát, amely biztosítja a rendszer fenntarthatóságát és elérhetőségét. A felügyeleti bizottság ajánlását egyelőre nem kívánta kommentálni, mivel a munka még folyamatban van és valamikor 2014-ben kerül a kormány elé.

Az Ausztrál Orvosszövetség bírálta a co-payment bevezetésének szándékát, mivel betegség esetén akadályt gördítene az orvoshoz fordulás elé. Bár szükségesnek látja a költségek visszafogását, az Orvosszövetség szerint nem ezen a területen kellene keresni a megoldást.

A munkáspárti ellenzék úgy véli, hogy a vizitdíj megszüntetné az ingyenes egészségügyi ellátást, amit az adófizetők elvárnak a Medicare adója után. Emellett azt is felróják Tony Abbott miniszterelnöknek, hogy a vizitdíjjal megszegi azon ígéretét, hogy nem vezetnek be új adókat. A munkáspárt szerint a bevezetendő díj azon szülők megadóztatását jelentené, akik orvoshoz viszik a beteg gyermekeiket. Mivel sok család szenved már a megélhetési költségek emelkedése miatt, nincs értelme ehhez még további költségeket hozzáadni. (SZL)

Forrás:
Latika Bourke: Former Abbott adviser flags possible fees to visit hospital emergency wards. ABC, http://www.abc.net.au/news/2013-12-30/emergency-room-fee-to-match-doctors-fees/5178156
Australian Medical Association criticises proposal for up-front general practitioner fee. ABC,
http://www.abc.net.au/news/2013-12-29/ama-criticises-proposals-for-new-gp-fee/5177522 (letöltés: 2014.01.07.)

Megjelenés dátuma: 2014-01-08 09:58:43