HealthOnline cikkek

Ország: Hollandia

Témakör: Népegészségügy

Országos megelőzési program Hollandiában

Az "Egészség fontos" nevű népegészségügyi program 2014-16-ig tartó időszakot ölel fel számos szereplő részvételével.

A holland egészségügyi minisztérium egy hároméves megelőzési programot indít hat minisztérium, helyhatóságok, vállalkozások és civil szervezetek részvételével. Az országos megelőzési program széles körű tevékenységet foglal magában: egészségfejlesztés és betegségmegelőzés otthon, az iskolában és a munkahelyen, a megelőzés előtérbe helyezése az egészségügyben, a jelenleg fennálló magas szintű egészségvédelem fenntartása.

Az egészséges iskolai környezet elősegíti az olyan problémák megelőzését a fiatalok körében, mint a diabetes, túlsúly, dohányzás, alkoholfogyasztás, depresszió és a testmozgás hiánya. A cél 850 egészséges iskola létrehozása Hollandiában 2015-re, ahol a fenti problémák kisebb mértékben fordulnak elő. A megelőzési program a munkahelyeket is célba veszi, és biztosítani kívánja, hogy a dolgozók fittek és egészségesek maradnak. Mindezt azzal is elérhetik, hogy növelik a munkahelyen az egészség és a biztonság tudatosságát.

A jövőben az emberek egészségben tartása még inkább fontos cél lesz az egészségügyi szektor számára. Ez a cél többek közt elérhető a pontosabb korai észleléssel, a depresszió megelőzésével és a dementiában szenvedő betegek ellátását javítani hivatott Dementia Delta Tervvel. A jelenlegi magas szintű egészségvédelem és az új kockázatokkal szembeni éberség fenntartása érdekében az országos megelőzési program figyelmet szentel olyan kérdéseknek is, mint az antimikrobális ellenállás, az állatról emberre terjedő fertőző betegségek, az élelmiszer biztonság és a hallás károsulás.

A programban résztvevő felek jelenleg a program céljainak és cselekvéseinek végleges kialakításán munkálkodnak, közös erőfeszítéseinek eredményeit a februári nyitóülésen mutatják be. (SZL)

Forrás:
National Prevention Programme to kick off in February 2014. Ministry: Ministry of Health, Welfare and Sport, http://www.government.nl/ministries/vws/news/2013/10/11/national-prevention-programme-to-kick-off-in-february-2014.html (letöltés: 2014.01.28.)

Megjelenés dátuma: 2014-01-30 14:10:37