HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Csehország: az új kormány nem támogatja a kórházi napidíj újbóli bevezetését

A nemrég hivatalba lépett cseh egészségügyi miniszter nem támogatja a kórházi napidíj újbóli bevezetését, hanem az egészségbiztosítási törvény módosításával kíván pótlólagos forrásokat generálni az egészségügyben.

A cseh állam 2 milliárd koronával (22,52 milliárd Ft) kárpótolni fogja a kórházakat az egészségügyi díjak 2014-től történő eltörlése miatt - nyilatkozta Svatopluk Nemecek (Szociáldemokraták, CSSD) újonnan hivatalba lépett egészségügyi miniszter. Azt is hozzátette: törvényi változtatással akar többletforrást generálni az egészségügyben, nem pedig az egészségügyi díjak újbóli bevezetésével.

A cseh Alkotmánybíróság 2013 júniusában a 100 korona (1126 Ft) összegű kórházi napidíjat 2014. január 1-től hatályon kívül helyezte, mivel úgy ítélte meg, hogy az túlságosan nagy gazdasági terhet ró a betegek egyes csoportjaira. A cseh betegeknek 2012. január 1-től kellett ezt a megemelt összegű napidíjat fizetniük (korábban a díj mértéke 60 cseh korona (675,6 Ft) volt), amely éves szinten mintegy 2,1 milliárd cseh korona (23,65 Mrd Ft) összegű bevételt jelentett a kórházak számára.

Az Alkotmánybíróság döntését követően Jirí Rusnok ügyvezető kormánya javaslatot tett a 60 korona összegű kórházi napidíj újbóli bevezetésére, mely alól a gyermekek mentesültek volna. A cseh Képviselőház többsége azonban nem támogatta ezt a javaslatot.

2013 októberében előrehozott választásokat tartottak, melynek eredményeképpen egy három pártból álló koalíció: a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), az Igen (ANO) mozgalom, ill. a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) került hatalomra. Milos Zeman államfő 2014. január 29-én nevezte ki az új kormányt, Bohuslav Sobotka miniszterelnök vezetésével.

Az új kormány egészségügyi minisztere, Svatopluk Nemecek (CSSD) nem tervezi a kórházi napidíj újbóli bevezetését. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a cseh állam 2 milliárd korona összegű kárpótlást fog fizetni a kórházaknak a kórházi napidíj eltörléséből adódó bevételkiesés kompenzálására. Az ehhez szükséges forrást az egészségbiztosítási törvény módosításával kívánja elérni. Azt is hozzátette, hogy ez a 2 milliárd korona nem lesz elég ahhoz, hogy megoldja a kórházak rossz anyagi helyzetét.

Az új kormánykoalíció a járóbeteg vizitdíjak és a gyógyszerek co-paymentjének eltörlését is szorgalmazza. A sürgősségi ellátásban azonban továbbra is fenntartanák a 60 korona összegű co-paymentet.(AZS)

Forrás: State to pay hospitals compensation for lifted fees. http://praguemonitor.com/2014/01/27/state-pay-hospitals-compensation-lifted-fees
(letöltés: 2014.02.05.)

Megjelenés dátuma: 2014-02-05 10:02:21