HealthOnline cikkek

Ország: Németország

Témakör: Minőségügy

Javul a fekvőbeteg ápolási intézetekkel kapcsolatos tájékoztatás Németországban

2014-ben javulnak az ápolásra szorulók tájékozódási lehetőségei a fekvőbeteg-ellátást nyújtó ápolási intézetekben igénybe vehető szolgáltatásokkal kapcsolatban.

A 2012-es Ápolásbiztosítási Törvény (Pflege-Neuausrichtungsgesetz) 2014. január 1-től a német fekvőbeteg-ellátást nyújtó ápolási intézeteket arra kötelezi, hogy az ápolási pénztárak részére tájékoztatást nyújtsanak az egyes intézetekben nyújtott orvosi, fogorvosi és gyógyszeres ellátásokkal kapcsolatban, illetve a tájékoztatási kötelezettség kiterjed még az orvosi hálózatokkal, gyógyszertárakkal kötött kooperációs szerződésekre és azok tartalmára.

Németországban az ápolási intézetekben legfeljebb egy éves időközönként bejelentés nélküli minőségi ellenőrzéseket tartanak. Az ápolási intézetek a kívánt információkat közvetlenül ezek után a minőségi ellenőrzések után kell, hogy eljuttassák a pénztárakhoz. Az ápolási pénztárak a kapott információkat feldolgozzák, majd összehasonlítható formában az Interneten vagy egyéb módon közé teszik. Az ápolási intézetek az információkban bekövetkező jelentősebb változásokról négy héten belül kell, hogy tájékoztassák az ápolási pénztárakat.

Az ápolásra szorulók és azok hozzátartozói esetében a német rendszer ezzel az ingyenes szolgáltatással kívánja támogatni a megfelelő intézet kiválasztásával kapcsolatos nehéz döntést.(VN)
Forrás:

Bundesregierung: Besser informiert über Pflegeheime
http://www.bundesregierung.de/Content/DE/Artikel/2013/12/2013-12-13-besser-informiert-ueber-pflegeheime.html

Letöltés dátuma: 2014.02.05.

Megjelenés dátuma: 2014-02-06 10:22:01